De multe ori, istoria se scrie sub ochii noștri. Tudor Vladimirescu a fost unul dintre cele mai importante personaje din istoria Țării Românești. Astăzi, o singură persoană mai poartă numele revoluționarului: stră-stră-strănepoata Angela Vladimirescu care a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani.
Tudor Vladimirescu s-a născut în anul 1780. Acesta a fost conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești. Pe data de 28 mai 1821, Vladimirescu (41 de ani) își găsește sfârșitul la Târgoviște, unde este trădat de eteriști, fiind învinuit de colaborare cu otomanii.
Tudor s-a iubit pătimaș cu Florica, sora mai mică a vestitului haiduc Iancu Jianu, şi Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu. Acesta nu a avut copii, dar are urmași. În noapte logodnei, Florica a fost răpită și violată de Guvernatorul Olteniei, serdarul Stoica, omul otomanilor. Ulterior, Tudor s-a răzbunat și l-a omorât pe serdar.
Angela Vladimirescu, din comuna Vladimir, judeţul Gorj, este unul dintre puţinii urmaşi în viaţă ai marelui revoluţionar de la 1821, Tudor Vladimirescu. Ajunsă astăzi la 81 de ani, femeia a fost jumătate de secol ghid turistic la Casa memorială „Tudor Vladimirescu” din satul Vladimir.
Angela Vladimirescu este stră-stră-strănepoata lui Pavel Vladimirescu, fratele marelui revoluţionar. Tudor Vladimirescu a avut un frate (Papa) și o soră (Constandina). Povestea Angelei Vladimirescu începe chiar în seara în care unchiul ei a fost ucis. Eteriştii i-au ucis pe fratele şi sora lui Vladimirescu, doar cumnata sa fiind salvată de localnici. Femeia, care era gravidă, a fost ascunsă de localnici în pădurea din apropierea satului Vladimir, într-un loc numit „La Bordeie”, unde a şi născut un băiat. Ion Vladimirescu a fost străbunicul Angelei Vladimirescu, el construind casa unde aceasta locuieşte astăzi.
Angela Vladimirescu locuieşte gard în gard cu Casa memorială „Tudor Vladimirescu”, unde s-a născut marele revoluţionar.
„Tudor nu a avut copii, dar a avut un frate, Pavel, zis și Papa. Copiii lui Papa au scăpat de urgia răzbunării, ascunși pe deal la bordeie”, explică femeia pentru presshub.ro.
Astăzi, femeia își duce liniștită bătrânețea după ani de-a rândul în care a împărtășit turiștilor veniți din toate colțurile țării celui mai brav dintre olteni, Tudor Vladimirescu.