Ce fruct face palmierul și la ce se folosește?
Cine nu și-ar dori să stea într-un loc cu soare, la umbra unor palmieri. Pentru amenajarea peisagistică tropicală, nimic nu evocă ideea unei evadări pe o insulă ca… palmierul. Dar, ce fruct face acest arbore atât de răspândit la nivel mondial?
Unii palmieri pot atinge înălțimi de 21 metri sau mult mai mult. Palmierul de ceară Quindio (Ceroxylon quindiuense) este cea mai înaltă specie și poate înălțimea între 45 și 60 de metri. Este arborele național și emblema Columbiei.
De asemenea, este acum o specie protejată, ceea ce înseamnă că nu poate fi tăiat. Palmierul mexican (Washingtonia robusta ) este, la fel, o specie înaltă și are aproximativ 30 m. Acesta poate fi văzut în Los Angeles și California de Sud. Un alt copac înalt este Palmierul curmal (Phoenix dactylifera), cu creștere rapidă, care poate ajunge până la 25 metri.
Ce fruct face palmierul și la ce se folosește?
Când spunem palmier, nuca de cocos sau curmale sunt primele fructe care ne vin în minte. Multe dintre lucrurile care ne înconjoară sunt produse din fructele palmierilor. De exemplu, ceara, anumite uleiuri, jeleuri sau chiar vin. Nu toate fructele sunt comestibile, aceasta depinde de specia de palmier din care provine.
Nuca de cocos este unul dintre cele mai versatile fructe, folosit de diferite țări în moduri diferite. Palmierul de cocos este chiar cunoscut sub numele de „Arborele vieții” în Filipine, precum și „Arborele celor 1000 de utilizări” în limba malaeză.
Nucile de cocos sunt formate din trei straturi. Straturile fibroase exterioare și mijlocii sunt adesea îndepărtate din nucile de cocos găsite în magazine. De obicei, acestea sunt decojite până la stratul rotund maro închis. Când este prematur, zona interioară va fi verde și nu va conține decât apă de nucă de cocos, dar pe măsură ce se coace, apa devine „carne” albă de nucă de cocos.
Fibrele de pe exteriorul cojii sunt adesea folosite la țesut frânghii, preșuri, perii și saci. Poate fi folosit chiar și pentru prepararea unui ceai, folosit în mod obișnuit în Brazilia ca medicament antiinflamator.
Învelișul exterior este folosit în mod obișnuit ca instrumente pentru mâncare/băutură, lustruirea podelelor, dar și ca instrumente muzicale și hrănă pentru păsări.
Palmierul curmal
De sute de ani, oamenii au consumat curmale într-o varietate de moduri, inclusiv în scopuri alimentare și medicinale. Curmalele uscate, cel mai adesea vândute în țările occidentale, sunt mestecate, cu o aromă dulce, dar, cel mai important, conțin câțiva nutrienți vitali cu o varietate de avantaje și utilizări.
Curmalele sunt bogate în antioxidanți și fibre, contribuind la creșterea sănătoasă a celulelor și promovând mișcările intestinale regulate. Ele au fost, de asemenea, asociate cu simptome antiinflamatorii și prevenirea bolilor grave, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
Boabe de acai
În ciuda faptului că majoritatea fructelor de pădure cresc pe arbuști, aceste frumuseți derivă din palmierul Acai (Euterpe Oleracea), de unde și numele. Boabele de acai sunt fructe asemănătoare strugurilor, originare din climatele subtropicale precum pădurile tropicale din America de Sud. Potrivit All About Palm Trees, odată coapte, aceste boabe devin 1-2 cm în diametru, cu o culoare violet intens, asemănătoare cu cea a unei afin.
Fructele de acai sunt adesea menționate ca un superaliment datorită antioxidanților și nutrienților lor benefici. De fapt, acestea au proprietăți anti-canceroase, acționând ca antioxidanți și inducând moartea celulelor canceroase. De asemenea, ele au fost asociate cu o funcție cognitivă îmbunătățită și cu efecte antiinflamatorii.
Jeleul sau palmierul de vin (Butia Capitata) produce un fruct dulce, cu gust acru, care este comestibil și cel mai frecvent folosit pentru a face… jeleu și vin. Originar din Brazilia și climă mai uscată din America de Sud, aceste fructe galbene cresc în ciorchini asemănătoare cu ciorchinii mari de struguri, dar au un gust de ananas amestecat cu caise.
De obicei, fructele de palmier jeleu sunt consumate proaspete, direct din copac. Deoarece fructul are un conținut ridicat de pectină, poate fi ușor transformat în jeleu sau gem fără a necesita utilizarea de pectină sau solidificatori suplimentari. Conținutul ridicat de pectină face, de asemenea, un vin dulce și tulbure.
Ulei de palmier
Una dintre cele mai comune utilizări pentru palmieri, este pentru recoltarea uleiului de palmier. Uleiul de palmier provine din fructele palmierului de ulei (Elaeis Guineensis). Există două moduri diferite de a produce ulei de palmier din fructe. Uleiul brut de palmier provine din stoarcerea fructelor cărnoase, iar uleiul de sâmburi de palmier care provine din zdrobirea miezului care se află în mijlocul fructului.
Uleiul de palmier este cel mai consumat ulei vegetal de pe planetă, găsit în multe produse ambalate vândute în supermarket. Este, de asemenea, o componentă vitală în multe utilizări necomestibile, cum ar fi fabricarea de produse cosmetice, săpunuri, pastă de dinți, ceară, lubrifianți și cerneală. Multe produse care folosesc ulei de palmier nu sunt etichetate clar.
Potrivit World Wild Life, uleiul de palmier și derivații săi pot apărea sub mai multe denumiri, inclusiv: ulei vegetal, grăsime vegetală, miez de palmier, ulei de miez de palmier, ulei de fructe de palmier, palmat, gliceril, stearat, acid stearic, etc.
În mod surprinzător, există o mulțime de palmieri recoltați în mod obișnuit pentru fructele lor, iar unele sunt extrem de importante atât pentru populațiile locale, cât și din punct de vedere economic din întreaga lume.
Foto: Depositphotos.com