Ce îi răspunzi celui mic când pune întrebarea „Cum vin copiii pe lume”?
Această întrebare este în mintea fiecărui părinte care are un copil mic. Când sunt mici, copiii sunt curioși, așa este natura umană, iar la un moment dat va veni, în mod inevitabil, și întrebarea „cum se fac copiii?”.
Este vorba despre o curiozitate firească, care trebuie satisfacută în mod corect și onest. Este important pentru copilul tău ca tu să nu eviți aceasta întrebare, ci dimpotrivă, să o transformi într-o discuție cu rol educativ.
Micuții sunt simpatici, drăgălași și dornici să învețe lucruri noi în fiecare zi. Potrivit studiilor, între 3-6 ani, cei mai mulți copii pun această întrebare: „Mami, cum se fac copiii?”. Când copilul tău este pregătit să te întrebe, și tu, ca părinte, ar trebui să fii pregătit să îi oferi răspunsul.
Care este cel mai bun răspuns?
Răspunsul la această întrebare este o provocare pentru majoritatea părinților. Unii părinți se simt rușinați, alții încearcă să evite subiectul, însă sunt și persoane pregătite pentru acest eveniment.
Când copilul îți spune aceasta întrebare este bine să nu faci următoarele lucruri:
- Nu râde și nu chicoti, chiar dacă întrebările sunt simpatice. Copilul nu trebuie să se simtă rușinat pentru că este curios.
- Încearcă să nu pari copleșit sau serios în legătură cu subiectul abordat.
- Fii scurt. Nu te lungi cu explicațiile. Răspunde în termeni simpli. Copilul tău de 3-4 ani nu trebuie să afle detalii despre contactul sexual.
- Fii sincer. Folosește numele obișnuite pentru toate părțile corpului.
- Vezi dacă copilul tău vrea sau are nevoie de mai multe detalii. După ce îi răspunzi, întreabă-l dacă este mulțumit de explicație.
- Fii atent la răspunsuri și la reacțiile copilului.
- Fii pregătit să-i repeți răspunsul dacă este nevoie.
Copilul tău când este mic acumulează mereu informații noi. Când copilul îşi descoperă propriul corp, pentru el nu există o diferenţă clară între organele genitale şi restul părţilor corpului. El îşi explorează zonele intime cu aceeaşi naturaleţe cu care îşi explorează celelalte zone ale corpului.
Cel mai bine este să îi transmiți copilului faptul că organele genitale sunt la fel ca toate celelalte părţi din corp, fără să li se acorde o importanţă specială. Discuția ta cu copilul despre organele genitale ar fi bine să înceapă ca un moment de educație și cel mai bine este atunci când îi faci baie.
Nu există un răspuns fix la întrebarea „cum se fac copiii?”. O sarcină sau o naștere în familia este un moment prielnic pentru a explica micuțului tău cum sunt copiii concepuți și cum se nasc. Este important și tu, ca părinte, să îl întrebi pe micuț ce știe despre subiect, astfel încât să poți controla conversația. Vorbește deschis și spune-i copilului că te poate întreba în legatură cu orice subiect.
Deşi nu pot înţelege actul reproducerii, copiii sunt capabili să facă legătură între creşterea burticii mamei şi apariţia unui frăţior. Dacă atunci când îşi întreabă părinţii cum apar copiii primesc explicaţia cu barza, copiii devin şi mai nedumeriţi, pentru că nu înţeleg totuşi de ce creşte burta mamei. De aceea, rolul părinţilor este să ofere o explicaţie simplă şi logică referitoare la apariţia copiilor, care să risipească frământările acestora.
Foto: Pexels.com