Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

02.08.2021
Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

Fiecare persoană de pe planetă este unică. Felul în care ne comportăm cu cei din jur este determinat atât de mediu, semeni sau educație. Unii dintre noi sunt mereu „pro”, alții „împotrivă” în funcție de interese și situații. Singurul ce pare a fi mereu „contra” este Gică, faimosul „Gică contra”.

Ce înseamnă a fi „Gică contra”?

Trebuie subliniat faptul că sunt persoane care vorbesc în contradictoriu, indiferent de subiect, doar de dragul discuției. Drept urmare, ele sunt catalogate de alți participanți la discuțe ca fiind „Gică contra”. Dar, oare ce înseamnă asta?

Potrivit definiției dată de Dicționarul explicativ al limbii române, a fi „Gică contra” este un epitet atribuit unei persoane care adoptă întotdeauna puncte de vedere diferite de cele ale majorității.  Așadar, o persoană care se contrazice cu toată lumea pe un subiect în dezbatere este catalogat a fi „Gică contra”. Gică este prescurtarea de la Gheorghe, un nume atât de folosit printre români.

Câte persoane sunt în România cu numele de Gheorghe?

Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2021, nu mai puțin de 910.507 cetățeni români poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia, cum ar fi Gică.

Trebuie specificat că, în fiecare an, pe 23 aprilie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Așadar, toți cei care poartă numele acestuia sau derivate ale sale își sărbătoresc ziua numelui.

Potrivit statisticilor, dintre cei care poartă numele de Gheorghe sau derivate ale acestuia 727.351 sunt bărbaţi şi 183.156 femei. Majoritatea bărbaţilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe (551.885), George (146.574), Gheorghiţă, Ghiorghiţă (24.022), iar Ghiţă (4.870). De partea cealaltă, din totalul femeilor, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877 – Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi 14.929 – Geta, în timp ce 505 femei se numesc Ghiţa.

Care sunt cele mai des întâlnite nume de familie din România?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au identificat unii cu alții printr-un nume. La început, fiecare persoană avea un singur nume, nu se știe cum era atribuit, însă se presupune că era dat conform particularităților fizice ale omului, cam ceea ce este în prezent porecla. Practic, stră-stră-stră-stră-strămoșii noștri erau numiți fie Grasul, Părosul, Plângăciosul sau Năsosul.

Evoluția societăților și creșterea numărului de persoane a dus la nevoia de a identifica mai bine oamenii. În trecutul mai îndepărtat lumea nu avea și un nume de familie. Odată, însă, cu creșterea demografică s-a constatat că este nevoie de o diferențiere mai clară între persoane.

Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cele mai des întâlnite nume de familie din România sunt: Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban, Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot