Româna este o limbă care adesea poate fi complicată chiar și pentru nativi. Emergența limbii române a dus la numeroase cuvinte care să nu mai sunt atât de populare pentru tinerii zilelor noastre. Unul dintre cele mai interesante cuvinte auzite în special la bunici pare să le dea multora bătăi de cap. Ce înseamnă „a fi pișicher”?
Bunicii sunt persoane speciale în viața fiecărui nepot. Ei sunt puntea între vechi și nou, dar și cel mai apropiat prieten pentru juniori. Adesea bunicii sunt cei care le îndeplinesc cele mai stupide dorințe ale copiilor. În același timp, nepoții sunt subiect sensibil pentru bunici. O vorbă românească spune că bunicii ajung să își iubească nepoții mai mult, deoarece în tinerețe nu au avut timp să privească copiii atât de mult din cauza serviciului.
Una dintre cele mai frecvente vorbe primite din partea unui bunic este „Ce pișicher ești!”. Probabil niciun nepot nu s-a interesat ce înseamnă acest lucru, dar a considerat de bun augur, venind din partea unei persoane apropiate.
Conform dicționarului român, „a fi pișicher”, înseamnă a fi șarlatan, priceput la șmecherii sau viclean. Astfel că, sensul jovial al acestui cuvânt pentru un copil poate însemna jucăuș.
Bunicii sunt adevărate oaze de înțelepciune, iar fiecare sfat venit din partea acestora trebuie ascultat. Aceste sfaturi reflectă înțelepciunea și experiența de viață pe care o persoană le-a acumulat de-a lungul anilor.
Iată care sunt cele mai frecvente sfaturi venite din partea unui bunic pentru un nepot:
Foto: Depositphotos.com