Bipolar. Ce înseamnă bipolar? Cum se manifestă tulburarea bipolară?
Persoanele bipolare, sunt persoanele care au schimbări bruște de comportament. Bipolaritatea este o boală psihică care afectează atât viața persoanei respective cât și pe cea a celor din jurul ei. Bipolaritatea înseamnă trecerea cu viteză de la episoade emoționale de intensitate ridicată (manie sau hipomanie) spre scăzută (depresie).
Bipolar. Ce înseamnă bipolar?
O persoană considerată bipolară are nevoie de tratament specializat pentru a trece mai ușor peste această problemă psihică. Când o persoană intră în starea de depresie, s-ar putea simți tristă sau fără speranță și își pierde interesul sau plăcerea față de multe activități. Când starea de spirit se schimbă în manie sau hipomanie (o fază mai puțin extremă decât mania), acea persoană se poate simți euforică, plină de energie sau neobișnuit de nervoasă. Aceste schimbări de dispoziție pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.
Tulburarea bipolară este de cinci feluri și trebuie tratată diferit. Avem așadar:
- Tulburarea bipolară I – presupune prezența atât a episoadelor depresive, cât și a episoadelor maniacale sau mixte. Durata acestor episoade este de cel puțin 7 zile, iar în cazul în care se manifestă destul de sever, persoana afectată are nevoie de asistență medicală imediată.
- Tulburarea bipolară II – este definită printr-un model de episoade depresive și hipomaniacale (mai puțin severe), fără vreun episod maniacal.
- Tulburarea ciclotimică – este o tulburare bipolară mai puțin severă decât celelalte, cu perioade alternante de episoade de hipomanie, depresie moderată și episoade mixte.
- Rapid Cycling – este termenul folosit atunci când un individ are patru sau mai multe episoade de hipomanie, manie sau depresie într-o perioadă de timp de 12 luni.
- Episodul mixt – apare atunci când o persoană se confruntă simultan cu simptome ale depresiei și ale maniei sau ale hipomaniei.
Persoanele bipolare prezintă un risc crescut de sinucidere și trebuie tratate cu medicamente și consiliere psihologică (psihoterapie).
Cum apare această problemă psihologică?
Cauzele apariției acestei probleme psihologice nu au fost stabilite cu exactitate, însă se crede că genele, schimbările cerebrale și stresul pot juca un rol important în apariția acestei tulburări. Deși nu există o genă responsabilă pentru declanșarea comportamentului bipolar, medicii consideră că această maladie poate fi transmisă între generații.
Factorii declanșatori al tulburări bipolare pot fi:
- Terminarea unei relații de iubire;
- Abuz fizic, sexual sau emoțional;
- Moartea unui membru apropiat al familiei sau a partenerului de viață;
- Boli fizice;
- Tulburări dese de somn;
- Probleme copleșitoare în viața de zi cu zi – cum ar fi probleme cu banii, locul de muncă sau relații.
Tulburarea bipolară apare la una din 100 de persoane. Cele mai frecvente sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Boala apare rareori la adulții peste 40 de ani. Frecvența bolii nu tine cont de sex.
Tulburarea bipolară este considerată a fi rezultatul unui dezechilibru chimic la nivelul creierului. Astfel, substanțele responsabile pentru controlul funcțiilor creierului se numesc neurotransmițători și includ noradrenalina, serotonina și dopamina. Conform datelor, dacă există un dezechilibru la nivelul unuia sau mai multor neurotransmițători, o persoană poate dezvolta unele simptome de tulburare bipolară. De exemplu, s-a descoperit că se pot produce episoade de mânie atunci când nivelul de noradrenalină este prea mare, iar episoadele de depresie pot fi rezultatul nivelului foarte scăzut de noradrenalină.
Foto: Pexels.com