Ce înseamnă dacă ți se spune că ești „lemn Tănase”? De unde vine expresia?

02.11.2020
Ce înseamnă dacă ți se spune că ești „lemn Tănase”? De unde vine expresia?

Limba română are numeroase zicale care mai de care mai greu de înțeles. Specialiștii în lingvistică precizează că „orice definiție a zicalelor presupune o echivalență semantică susceptibilă să permită vorbitorului/lectorului să înțeleagă, să expliciteze în diferite feluri conținutul cuvântului”,  aceștia constatând și posibilitatea unor alternativele ale aceleiași definiții.

Având în vedere multitudinea de culegeri de proverbe, s-a constatat că proverbului i s-au formulat o serie întreagă de definiţii, însă toate lucrările de cercetare de până acum dovedesc faptul că este imposibil să fie enunțată una care să mulțumească specialiștii din toate domeniile.

Proverbul este o un tip de discurs care îmbină în structura sa multe discipline, de la sociologie, istorie, etnologie, lingvistică, iar toate ramurile filologice ar putea intra în analiza discursului proverbial.

De unde vine expresia „lemn Tănase”?

În limba română există peste patru sute de expresii și locuțiuni. Între acestea se regăsește și celebra „lemn Tănase”. Această expresie are o semnificație mai puțin știută, care este aceeaşi cu zicalele „a fi cleşte Tănase”, „a fi cui Tănase” sau „a fi rangă Tănase”.

„A fi de lemn” sau „a fi ca lemnul” înseamnă a nu simți nimic sau a fi insensibil. Cumva, insensibilitatea are legătură cu expresia „a dormi buștean”, care se traduce prin a dormi adânc, sau „a se lămuri buștean”, expresie care se folosește atunci când cineva nu este lămurit într-o oarecare privință.

Alăturarea numelui Tănase acestor expresii vine de la simplul fapt că era unul dintre cele mai comune nume masculine românești. Numele Tănase își are originea în vechiul nume Atanasie, care provine din grecescul Athanasios/Athanasius și Athanasia, care se traduce prin ”nemuritor”, respectiv ”nemurire”, potrivit dicționarului de expresii și locuțiuni românești.

Acesta apare îndeosebi în onomastica ortodoxă din estul Europei, acolo unde a devenit popular datorită faimei şi cultului unui patriarh din Alexandria. În țara noastră, cel mai probabil s-a renunţat treptat la numele de botez Tănase, acesta rămânând doar ca să întărească zicala „lemn Tănase”, adică a fi un insensibil nemuritor.

Preluat de popoarele slave din limba greacă, numele a ajuns și la români, fiind într-o vreme foarte popular pe aceste meleaguri. În calendarul nostru popular figurează şi sărbătoarea denumită Atanasiile sau Antanasiile. Aceasta din urmă este o contopire a numelor Sfinţilor Antonie şi Atanasie, care sunt sărbătoriți pe 17, respectiv 18 ianuarie.

Ziua de Antanasii este o sărbătoare dedicată copiilor, Sfântul Atanasie fiind unul dintre ocrotitorii lor. Se spune că cine respectă sărbătoarea Atanasiilor și nu muncește în această zi este ferit de ameţeli, de boala copiilor şi de pojar.

Expresii românești care conțin cuvântul lemn:

În limba română, în afara expresiei „lemn Tănase” mai există alte cinci expresii care conțin cuvântul lemn. Iată care sunt acestea și semnificația fiecăreia dintre ele:

– a bate în lemn = a dori să nu se împlinească ceva;
– a îngheța lemn = a îngheța de frig;
– limbă de lemn = exprimare ambiguă, absconsă, stereotipă (cultivată de politicieni);
– a rămâne ca de lemn = a înlemni, a încremeni;
– a ședea ca găina în lemne = (reg.) a fi posac, tăcut.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot