Ce înseamnă gladiator? Au existat și femei-gladiator?

de: Claudiu Petrișor
22 11. 2018
femeieeee

Legendele despre gladiatori sunt numeroase și fascinante. Gladiatorii erau, de obicei, bărbați care se luptau în arenă fie cu alți gladiatori, fie cu fiarele sălbatice. Totuși, au existat și femei-gladiator?

Da, este adevărat că au existat și femei gladiator. Cel puțin asta ne spun izvoarele istorice. Acestea erau numite Gladiatrices sau Gladiatrix la singular, în limba latina. Primele menționări ale acestor femei arată că acestea ar fi existat în timpul împăratului Nero (37 -68 î de Hr.), cel cunoscut pentru faptul că ar fi incendiat Roma.

De unde provine expresia „Toate drumurile duc la Roma”?

Împăratul Commodus era mare amator de lupte între pitici și femei. În opera „Satira a IV-a” de Juvena poate fi găsită o condamnare la adresa femeilor gladiator. Acestea sunt acuzate că vin în arenă pentru a atrage atenția și că niciun gladiator n-ar îndrăzni să le rănească știut fiind faptul că acestea fac parte din familiile nobile și bogate ale Romei.

În jurul anului 200 după Hr, împăratul Severus a interzis definitiv prezența femeilor gladiator în arenele Imperiului Roman. Totuși, conform izvoarelor istorice, multe femei-gladiator au continuat să lupte în mod ilegal.

Curiozități despre gladiatori:

  • Denumirea de gladiator provine de la sabia romană gladius, gladiator însemnând inițial „luptător cu sabia”;
  • Gladiatorii care își redobândeau libertatea se numeau rudiari (în latină rudiarius);
  • Cel mai cunoscut gladiator este Spartacus, cel care ar fi luptat alături de aproape 100.000 de sclavi pentru a recăpăta libertatea și independența acestora;
  • Contrar credinței populare, luptele de gladiatori se sfârşeau destul de rar cu moartea participanţilor, pentru cã aceştia erau greu de întreţinut sau înlocuit;
  • Ultima competiţie oficială din Roma cu gladiatori este datatã la 1 ianuarie 404. Honorius a fost împăratul care a interzis definitiv aceste lupte.

Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?