Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

01.02.2022
Ce înseamnă „ort” din expresia „a da ortul popii”?

Limba este în continuă mișcare. Această mișcare se numește limbaj dinamic. În timp ce unele cuvinte îmbătrânesc, alte noțiuni le iau locul. Cu timpul, ele devin arhaisme, iar vocabularul are nevoie de cuvinte noi care pot exprima schimbări în societate, schimbări economice, sociale și culturale. În categoria arhaismelor intră și substantivul „ort” din expresia „a da ortul popii”.

Deși termenul „ort” nu mai este folosit în mod curent, expresia în sine este folosită de unii dintre noi atunci când spunem despre cineva că a murit. Potrivit dexonline, „ort” era în Țările Române o monedă de argint, având o greutate de aproape 7 grame și reprezentând o pătrime dintr-un leu sau taxa plătită unui preot (popă).

Legătura dintre „ort” și moarte

Inițial, cuvântul era „ortstaler” și provine din limba germană prin intermediul polonezilor. Acest bănuț a circulat în Evul Mediu pe „Bătrânul continent”, chiar și în secolul al XVIII-lea. În limba română, acest termen a căpătat diverse semnificații. Una dintre ele folosite în cele mai vechi timpuri se referă la „ortul starostesc“ (sau vătăşesc) desemnând o taxă specială în Moldova sau în Ţara Românească, plătită unui staroste pentru vinul adus la vânzare în târguri, scrie adevărul.ro.

De asemenea, mai exista o expresie în care era folosit „ortul” și anume „Tot doi bani (sau lei) şi un ort”. Aceasta se referă la ceva „totuna, la fel de neînsemnat”.

Expresia „vedetă” este, totuși, în zilele noastre „a da ortul popii”. Aceasta nu se referă la moartea în sine, ci la parte din obiceiurile funerare. Prin urmare, decedatului i se pune un bănuț în mână pentru a plăti la graniță atunci când trece pe lumea cealaltă. Cu toate acestea, în expresie este amintit preotul și ortul acestuia.

În acest caz, ortul înseamnă o plată modică pentru preotul care însoțea decedatul și se ruga pentru acesta pe tot drumul până la locul de veci. Prin urmare, familia plătea pentru a se îndeplini orânduielile bisericești. Cu timpul, această expresia s-a asociat cu moartea unei persoane.

În România din zilele noastre, mai ales în mediul rural, sătenii leagă un bănuț de mâna mortului susținând că acesta își va plăti cele 24 de vămi până pe lumea cealaltă. De asemenea, unii pun bani în coșciug la priveghi sau la slujba din biserică. Biserica Ortodoxă consideră aceste superstiții ca fiind păgâne și nu le încurajează deloc.

„În primul rând, vămile văzduhului trebuie înţelese în sens spiritual, nu concret, de aceea banii puşi lângă cel decedat nu îşi justifică prezenţa decât prin superstiţii. În acelaşi mod, banii aruncaţi la intersecţii, în spatele convoiului mortuar, îşi au originea în tradiţii laice şi superstiţii şi noi nu încurajăm asemenea gesturi.

Sunt multe tradiţii frumoase care pot fi făcute în numele celor răposaţi, precum pomenirea cu mâncare a celor săraci sau împărţirea banilor unor sărmani”, a declarat preotul Claudiu Băzăvan, de la parohia Catedralei Eroilor Tineri din Ploieşti pentru sursa mai sus menționată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot