Pastele sunt un tip de aliment bazat pe făină și apă, care sunt amestecate pentru a forma un aluat și apoi este tăiat în diferite forme. Pastelor li se adaugă adesea ouă pentru a le oferi o textură și un gust mai bogat. Acestea pot fi de mai multe tipuri, în funcție de ingredientele utilizate și de forma lor.
Pastele sunt adesea folosite într-o varietate de rețete, cum ar fi paste cu sos de roșii, paste cu sos de brânză, paste cu legume sau cu fructe de mare. Ele sunt o sursă excelentă de carbohidrați și pot fi combinate cu diverse ingrediente pentru a crea mese delicioase și satisfăcătoare.
Expresia „al dente” este folosită pentru a descrie starea de gătire a pastelor, acestea fiind fierte doar până când devin moi, dar încă au o ușoară fermitate sau rezistență la mușcare. Termenul „al dente” provine din limba italiană, iar în traducere înseamnă aproximativ „la dinți” sau „înțepenit în dinți„. Aceasta înseamnă că pastele nu sunt complet fierte și sunt încă puțin ferme atunci când sunt mușcate.
Altfel spus, ”al dente” presupune ca pastele să fie moi la exterior și mai tari la interior, aceasta fiind cea mai bună metodă de a găti aceste alimente, potrivit experților bucătari. Maeștrii în gastronomie recomandă ca pastele să fie verificate cu două minute înainte de timpul recomandat pe ambalaj pentru a verifica cât de aproape sunt de starea dorită. Poți folosi o furculiță pentru a lua câteva paste din apă și a le gusta pentru a verifica dacă sunt suficient de moi, dar încă… al dente.
Gătirea pastelor al dente este preferată în bucătăria italiană, deoarece păstrează textura și gustul pastelor, permițându-le să fie mai bine absorbite de sosuri. Pastele al dente au și un indice glicemic mai scăzut, ceea ce poate fi benefic pentru controlul nivelului de zahăr din sânge.
Foto: Depositphotos.com