Ce înseamnă recesiune monetară?

12.07.2022
Ce înseamnă recesiune monetară?

De-a lungul timpului, lumea a cunoscut mai multe crize economice, globale sau locale. Apariția acestora a fost influențată de un eveniment cu impact negativ asupra lumii financiare. Astfel că, statele au trebuit să facă față noilor realități, iar economia lor a intrat mai mult sau mai puțin în recesiune.

Trebuie precizat că termenul de „recesiune” nu este la fel de grav, în lumea financiară, precum depresiunea sau criza economică. De aceea și măsurile luate pentru a reveni la o situație normală nu sunt la fel de drastice ca în cazul celorlalte două.

Cât de gravă este recesiunea economică?

Recesiunea este un termen utilizat în economie și face referire la o perioadă de timp când într-o țară are loc o scădere a producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, practic un declin al întregii activități economice. Situația neplăcută apare din cauza faptului că producătorii economici au mai puțini bani în raport cu perioada precedentă sau decât au anticipat.

Potrivit analiștilor economici, nu există o definiție clară pentru o recesiune, iar la nivelul unei țări aceasta poate fi determinată de creșterea negativă a Produsului Intern Brut (PIB), în două trimestre consecutive. Drept urmare, revenirea economiei la o stare pozitivă are loc atunci când PIB-ul începe și crește pe pozitiv.

Potrivit Biroului Național de Cercetare Economică (NBER), din Statele Unite ale Americii, recesiunea a fost definită ca fiind „un declin semnificativ al activității la nivel național, care durează mai mult de câteva luni și este vizibil prin scăderea Produsului Intern Brut, a veniturilor reale ale populației, a numărului de angajați din economie, a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul și cu ridicata.”

O altă definiție a recesiunii consideră această etapă economică ca fiind parte din sfârșitul unei crize economice și poate fi marcată de o diminuare a ratei de creștere, decât de o scădere totală a producției.

Fondul Monetar Internațional (FMI) este de părere că recesiunea globală durează între 8 și 10 ani. Potrivit FMI, această situație economică apare atunci când PIB-ul mondial crește cu doar 3% sau mai puțin. Cu toate acestea, recesiunea nu este la fel de gravă ca o criză economică, astfel că ieșirea din această situație ar trebui să intervină destul de rapid dacă autoritățile iau măsurile necesare.

„Atunci când Statele Unite ale Americii strănută, la puțin timp după, se îmbolnăvește Europa”

Așadar, într-o lume în care economiile statelor sunt legate între ele prin diferite activități economice și financiare, atunci când o țară are probleme economice și celelalte vor avea de suferit. De exemplu, printre analiștii financiari circulă o vorbă care spune așa: „Atunci când Statele Unite ale Americii strănută, la puțin timp după, se îmbolnăvește Europa”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot