Ce înseamnă ROBOR? De la ce vine indicele ROBOR?
Ce înseamnă ROBOR?
Nu toată lumea știe cu exactitate ce înseamnă indicele ROBOR. Aceasta înseamnă, de fapt, media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele.
Conform limbajului bancar, ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă utilizează ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) pentru a calcula dobânzile la ratele pe care cei ce s-au împrumutat le plătesc lunar.
ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Sunt situații în care unele bănci au un surplus de lichidități, altele au nevoie de bani și astfel acestea se împrumută reciproc. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte cu rapiditate.
CÂND INTRĂ BANII PE CARD? CARE ESTE DURATA UNUI TRANSFER BANCAR?
Cu alte cuvinte, ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Totodată, indicele ROBOR mai depinde și de alte cauze. De exemplu, dacă statul se împrumută mai mult pentru a finanța deficitul de aproape 3% din Produsul Intern Brut (PIB), atunci iarăși crește cererea de lei și implicit și ROBOR-ul.
ROBORUL mai depinde și de cantitatea de bani care iese din țară. Dacă multinaționalele din țara noastră vor să dea dividende mai mari către grupurile-mamă, atunci trebuie să preschimbe leii câștigați în România pe euro. În acest caz trendul este invers și ROBOR scade. Dacă rata inflației crește, la fel se întâmplă și cu ROBOR-ul.
Cum îți poți calcula singur ROBOR-ul?
De exemplu, în septembrie 2017, indicele ROBOR se situa la 0,92% pe an. La un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, adică 225.000 de lei, rata ar fi de 939 lei cu ROBOR de 0,92%. La un ROBOR de 1,8% pe an, acest lucru înseamnă o dobândă de 3,8%. Aplicând această dobândă la suma de 225.000 de lei, rezultă că am avea de rambursat în total 381.925 lei. Împărțind la 360 de luni, acest lucru înseamnă 1.060 de lei pe lună. Astfel, dacă la un ROBOR de 0,92% rata era de 939 lei, la ROBOR de 1,8% înseamnă cu 120 de lei mai mult.