Ce înseamnă secretar de stat? Ce atribuții are un secretar de stat?

08.10.2022
Ce înseamnă secretar de stat? Ce atribuții are un secretar de stat?

Aparatul administrativ al statului român este unul stufos, cu multiple funcții, în frunte cu funcția de președinte al statului urmată de cea de premier, ministru, consilier și așa mai departe. Printre posturile râvnite de cei care fac politică se numără și funcția de secretar de stat. Aceasta vine la pachet cu multiple beneficii pecuniare și oportunități de a avansa pe scena politică.

Secretarii de stat se găsesc în fiecare minister al statului român și au scopul de a ajuta ministrul în cauză cu organizarea și funcționarea instituției. Atribuțiile lor sunt stabilite în actul normativ de înființare al ministerului, dar pot primi și alte delegări din partea ministrului.

În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulţi secretari de stat, potrivit actului normativ de înfiinţare, respectiv de organizare şi funcţionare a ministerului, după caz. În cadrul ministerelor, instituţiilor publice şi altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale poate fi utilizată şi funcţia de subsecretar de stat, potrivit actului normativ, se arată în articolul 59 al legii privind Administraţia publică centrală de specialitate – Conducerea ministerelor, potrivit lege5.ro.

Ce atribuții are un secretar de stat?

La noi în România un secretar de stat este definit ca un membru al Guvernului cu rang de ministru, care nu este titularul unui minister și îndeplinește funcții de conducere a unui departament sau a unui domeniu de activitate. Acesta este primul locțiitor al ministrului, se arată pe qdictionar.com.

Potrivit datelor oficiale din anul 2022, România are în jur de 80 de secretari de stat, un număr impresionant, dar și Coaliția PSD – PNL – UDMR este una mare și toată lumea trebuie împăcată. Salariul unui secretar de stat variază în funcție de minister, însă se învârte în jurul sumei de 10.000 de lei.

Așadar, secretarul de stat reprezintă un membru important în aparatul de stat, o funcție politică care vine cu multiple beneficii și oportunități. Din păcate, se întâmplă ca de multe ori mulți dintre cei care ocupă aceste posturi să nu fie profesioniști în domeniul respectiv, fiind depășiți de atribuțiile avute.

Foto: bzi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot