Ce interese are Austria în România?

de: Bogdan Andu
07 12. 2022
Austria

România este la un prag de aderare în Spațiul Schengen. Timp de mai mulți ani, singurul stat care se opunea intrării era Olanda. Cu toate acestea, diplomația română a reușit să convingă oficialii de la Amsterdam să fie pro aderare. În ultimele zile, surprinzător, un nou opozant a apărut în calea României. De ce se opune Austria la aderarea României la Spațiul Schengen?

Ce interese are Austria în România?

Cu mai puțin de 2 zile înainte de ședința oficială care anunță care sunt noile țări membre ale spațiului Schengen, Austria anunța prin vocea oficialilor un răspuns nu foarte prietenos.

Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a UE și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate” – a spus Cancelarul Austriei, Karl Nehammer la Summit-ul UE-Balcanii de Vest de la Tirana.

Investitorii austrieci se află pe locul 2 în România, privind volumul de investiții cu capital străin. Din cele peste 88 miliarde de dolari investiții până în luna decembrie a anului 2019, Austria deținea 11.4% din total, adică 10 miliarde de euro.

Principalele domenii de interes sunt în industriile extractoare și prelucrătoare, sistemul bancar, intermediere financiare și asigurări, energie electrică, termică și gaze, dar și construcții și comerț. În planul secund, Austria reprezintă un partener strategic și foarte important pentru țara noastră. Pe partea de exporturi, au plecat spre Viena peste 2.2% din totalul exporturilor românești, peste 1.5 miliarde de euro.

De ce nu dorește Viena ca România să intre în spațiul liber?

Vocea înalților demnitari austrieci afirma că numărul mare de emigranți care trec ruta balcanică prin Bulgaria și România ar fi principalul motiv. Cu toate acestea, cei mai mulți analiști politici afirmă că țara noastră NU se află pe „Ruta Balcanică” a migrației.

Negocierile duse până la extrem de către partea română pare că nu sunt suficiente pentru a îndeplini dorințele Austriei. O analiză a relațiilor ruso-austriece arată o atitudine prietenească între cele două. Acest lucru poate să însemne că deciziile de la Viena sunt dictate de către Moscova.

  • Gazprom este cel mai mare investitor din Austria. Prețul stabilit pentru Viena este calculat în ruble, și nu în dolari. Peste 80% din necesarul de gaze este importat de compania rusească;
  • Vladimir Putin a fost invitat special la nunta fostei șefe a diplomației austriece;
  • CEO OMV a fost decorat de Președintele Rus. Compania austriacă investește direct în echipa de fotbal Zenit St. Petersburg, clubul preferat al președintelui Vladimir Putin;
  • Influența rusă în politica de la Viena. Fostul cancelar Christian Kern a fost în Consiliul Consultativ al Căilor Ferate Rusești, iar Hans-Christian Strache, ex-vice-cancelar a fost filmat în timp ce urma să primească mită pentru diferite favoruri.

Foto: Ziarulunirea.ro & Digi24.ro