Ce latitudine și longitudine are România? Care sunt consecințele?

30.12.2020
Ce latitudine și longitudine are România? Care sunt consecințele?

România este o țară situată în sud-estul Europei Centrale, la granița cu Marea Neagră, între Bulgaria și Ucraina. De asemenea, se învecinează cu Ungaria, Serbia și Moldova. Suprafața ei este de 238.391 kilometri pătrați (2,3% din suprafața Europei; locul 13 în Europa) și are un climat temperat-continental.

Potrivit worldometers.info, cu cei 19.174.430 de locuitori, este al șaptelea cel mai populat membru al Uniunii Europene. Țara noastră este situată la intersecția paralelei de 45° lat. N cu meridianul de 25° lat. E, la jumătatea emisferei nordice. La Nord, România se învecinează cu Ucraina, la Vest cu Ungaria, la Sud cu Bulgaria și la Est cu Repulica Moldova și Ucraina.

Ce latitudine și longitudine are România?

Potrivit wikipedia.ro, sistemul de coordonate geografice este un sistem de referință care utilizează coordonatele unghiulare, latitudine (nordică sau sudică) și longitudine (estică și vestică). Globul este împărțit în 180° latitudine și 360° longitudine.

Coordonatele României sunt Latitudine: 45° 56′ 39.43″ la Nord și Longitudine: 25° 00′ 33.95″ la Est. Latitudinea este coordonatul geografic care descrie poziția unui punct de pe suprafața Pământului. Acest punct reprezintă unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Paralela este dată de punctele de pe Pământ care au aceeși latitudine.

Longitudinea este unghiul spre est sau vest al unui punct arbitrar de pe Pământ: Observatorul din Greenwich (Marea Britanie) este considerat punctul internațional cu longitudine 0 grade. Meridianul este un semicerc care are ca extremități cei doi poli și este alcătuit din punctele de pe Pământ cu aceeași longitudine.

Consecințele coordonatelor geografice

Precipitațiile scad de la vest la est din cauza extinderii pe longitudine. Climatul este temperat continental de tranziție, cu suprapunerea mai multor zone climatice: în sud-vestul țării avem climă mediteraneană, în centru și în vest, climă oceanică, în nordul României, clima este scandinavo-baltică, în est, România are o climă continentală, iar pe litoral este climă pontică.

O altă consecință a coordonatelor geografice este ora oficială. Aceasta este decalată cu două ore înaintea orei GMT, întrucât Bucureștiul este situat pe al treilea fus orar spre est.

Foto: Wikipedia, Maps of World

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot