Ce legătură de sânge există între regele Charles al Marii Britanii și România?

22.08.2024
Ce legătură de sânge există între regele Charles al Marii Britanii și România?

Puțină lume știe că, pe lângă binecunoscuta admirație a regelui Charles al Marii Britanii pentru zonele rurale din Transilvania, mai există o legătură de sânge pe care Majestatea Sa o are cu o fostă contesă de origine maghiară, care s-a născut și a trăit pe teritoriul actualei Românii. Este vorba despre Claudine  Rhedey sau Claudia Rhédey, o femeie cu un destin parcă rupt dintr-un roman de dragoste din perioada romantică a secolului al XIX-lea.

Istoria castelului unde s-a născut Claudia Rhédey

Originea construcției actualului castel datează undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În secolul următor s-au stabilit aici primii membrii ai familiei Rhédey, strămoșii Claudiei și deci ai actualului rege al Marii Britanii. Un anume János Rhédey s-a stabilit în Transilvania în prima jumătate a secolului al XVII-lea unde a primit actualul oraș Sângeorgiu de Pădure drept cadou de la principele de atunci al provinciei, Gabriel Bethlen. După încă un secol, tatăl Claudiei, László Rhédey, a reconstruit castelul în forma în care există și astăzi. La sfârșitul secolului al XIX-lea familia a vândut castelul, iar în 1935 a intrat în proprietatea statului român care l-a administrat până la venirea la putere a comuniștilor. Atunci a fost transformat în școală.

Strămoșii din România ai regelui Charles al III lea

Părinții Claudiei, născută la 1812,  au fost baroneasa Ágnes Inczédy de Nagy-Várad și László Rhédey. Ea s-a căsătorit în 1835 cu ducele german Alexander von Würtenberg cu care a avut trei copii. Una dintre fiice nu a avut urmași. Despre o a doua fiică nu s-au păstrat informații. În schimb ascendența regală britanică de astăzi urmează linia unicului fiu, Franz. Acesta s-a căsătorit în 1866 cu prințesa Mary Adelaide de Cambridge. Fiica lor, Mary, a fost regina Regatului Unit și al Commonwealth-ului între 1910-1936 prin căsătoria cu regele George al V-lea. Aceștia au fost părinții viitorului rege George al VI-lea, bunicul actualului suveran al Marii Britanii.

O poveste de iubire ca-n filme

Claudia Rhédey și viitorul ei soț, Alexander von Würtenberg, s-au cunoscut la un bal din Viena.  Căsătoria lor a fost și este încă văzută în unele surse drept una de tip morganatic.

Ea a decedat la vârsta de doar 29 de ani într-un accident cu caleașca în timp ce se deplasa să își viziteze soțul angrenat într-un exercițiu militar, undeva pe teritoriul Sloveniei de astăzi. După această cumplită pierdere el a rămas neconsolat pe durata întregii sale vieți de 80 de ani. În timpul celibatului a dispus ca inima soției sale să fie conservată într-o cutie specială care poate fi și astăzi văzută de vizitatorii castelului din Sângeorgiu de Pădure.

Claudia Rhedey si Alexander von Wurtenberg

 

Sursă foto: visit-sovata.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot