Ce lucruri inedite puteai să găsești în casele boierilor bucureșteni?

de: Sorin Florea
22 09. 2021
Bucuresti_1866
Ce lucruri inedite puteai sa gasesti in casele boierilor bucuresteni?

Boierii secolului al XIX-lea au dus o viață de lux în Capitală. Casele lor erau mici palate, adăpostind tot ceea ce avea nevoie proprietarul pentru a duce o viață liniștită. La vremea respectivă influențele erau din orient, domniile fanariote lăsându-și puternic amprenta pe civilizația țării noastre.

Ce lucruri puteai vedea în casele boierilor?

Casele boierilor din București de la începutul secolului al XIX-lea, arătau precum niște conace de la țară, cu camere largi, cu pridvoare, iatac și odăi pentru musafiri. Construcțiile erau făcute pentru a face față climei noastre, adică să fie călduroase iarna și răcoroase vara.

Iată ce lucruri inedite găseai în casele boierilor:

  • Majoritatea caselor aveau arcade cu ferestre în formă de treflă și cu balcoane închise.
  • Podelele erau acoperite parțial sau total cu covoare orientale.
  • Potrivit datelor istorice, camerele erau aproape goale, divanurile înlocuind orice mobilă. Cu greu găseai o locuinţă cu  mese de scris și oglinzi.
  • Răzmate de zidurile albe găseai paturi de lemn (divanurile), care erau acoperite cu perne și saltele, peste care se puneau macaturi de lână cu ciucuri pe margine.
  • În mijlocul odăii se putea vedea câte un sipet mare, legat cu fier alb, dar și câte o oglindă între ferestre.
  • Fiecare odaie avea un scăunel unde era așezat sfeșnicul pentru lumânarea de seu, fiindcă cele de ceară ardea doar Vodă.
  • Lângă sfeșnic se găsea o mucarnița, un fel de foarfecă, cu care se adunau mucurile de la lumânări.
  • Pe peretele dinspre Răsărit erau asezate icoanele, cu sticluța de agheasmă.

Majoritatea caselor erau construite sub formă de cruce, cu parter și cu etaj, în schimb altele aveau o formă octogonală, cu multe balconașe

Pardoseala sălilor și tinzilor era de cărămidă pusă pe muchie, învălitoarea de șindrilă bătută pe șapte și pe nouă, înaltă aproape de două ori cât casa, ca să nu ție zăpadă și ca să se poată scurge apa mai lesne, a descris locuințele Ion Ghica.

Vremurile erau dificile și nu existau reglementări ca în prezent, în privința construcțiilor. Drept urmare, fiecare construia unde avea pământ și existau tot felul de ulițe. Cele mai multe case boierești erau grupate pe Podul Mogoșoaiei, care devenise centrul orașului. După anul 1830 lucrurile s-au schimbat, iar tot ce era oriental începea să dispară, fiind înlocuit cu un stil de viață occidental. Astfel, vechile case boierești au fost înlocuite cu altele noi, după model apusean.

Foto: historia.ro