Ce lucruri pozitive a adus pandemia de COVID-19 în viața noastră?
Pandemia de COVID-19 a schimbat și va schimba și în perioada care urmează definitiv viața societății. Pandemia a început pe data 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China și câteva luni mai târziu a cuprins toată planeta. Sute de mii de oameni au murit la nivel mondial, însă pandemia a avut și câteva părți bune. Shtiu.ro îți explică motivele pentru care pandemia a avut și aspecte pozitive:
- Mulți dintre cei care au stat izolați în locuințele proprii, săptămâni la rând, au petrecut mai mult timp cu familia;
- Statul în case i-a făcut pe oameni să citească mai mult. Retailerii online au anunțat creşteri puternice ale vânzărilor de carte, în perioada în care oamenii au fost izolaţi la domiciliu;
- Dat fiind faptul că au fost mai puține mașini în trafic, poluarea aerului a scăzut considerabil. Agenţia Europeană de Mediu a anunțat că pandemia de coronavirus a redus drastic aerul toxic în Europa. De exemplu, În Bergamo, unul dintre oraşele cele mai grav afectate de pandemie, concentraţia poluării a fost cu 47% mai mică, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019. În Barcelona, nivelul de dioxid de carbon a scăzut cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut;
- Deși mulți dintre noi și-au pierdut locurile de muncă, există și destule familii care au economisit ceva bani, întrucât au fost nevoite să gătească acasă și să nu mai mănânce în oraș;
- De departe cel mai bun lucru pe care l-a oferit pandemia a fost TIMPUL. Milioane de oameni care petreceau ore bune în traficul aglomerat din metropole au început să muncească de acasă și să beneficieze de mai mult timp.
- Criza economică ce va urma pandemiei nu va face decât să deschidă noi oportunități pentru unii de a face bani. Pentru că nu toată lumea a înțeles faptul că cea mai mare monedă a secolului 21 nu o reprezintă banul, ci abilitatea fiecăruia. Antreprenorii vor înțelege importanța lucratului de acasă și vor fi de părere că este inutil să mai plătească spații de birouri generoase.
- Pandemia i-a făcut pe unii dintre noi să reflecteze mai mult la propria persoană pentru că, în goana de a face bani, am uitat de noi. În plus, oamenii care nu au mai putut să iasă din casă au învățat să aprecieze lucruri care înainte păreau o normalitate: o plimbare în parc, o bere rece savurată la o terasă sau o excursie la mare.
- Tehnologia ar putea recâștiga teren după pandemie. Tot mai mulţi consumatori vor vedea suprafeţele publice drept un risc extrem de ridicat de infecţie. Astfel, bancomatele şi terminalele de comandă din fast-food-uri vor fi utilizate tot mai puţin, oamenii îndreptându-şi atenţia spre variante mai sigure, precum smartphone-urile sau aparatele prin comandă vocală. În plus, cardul va lua locul bancnotelor fizice, banii fiind unii dintre cei mai mari purtători de microbi.
- A scăzut extrem de mult consumul de petrol și de oțel la nivel mondial. Acest lucru înseamnă că, pentru o perioadă relativ scurtă, a scăzut prețul carburantului la pompă.
- Vânatul și pescuitul nu au fost permise. Milioane de animale sălbatice s-au putut bucura de o clipă de liniște fără, ca timp de săptămâni întregi, să mai simtă amenințarea omului.
- În timpul pandemiei și infracționalitatea a înregistrat o scădere drastică, cu până la 60% în Italia. De exemplu, în Peninsulă, una dintre cele mai afectate țări din Europa, au scăzut toate tipurile de infracțiuni de la criminalitate stradală și până la violențele în familie.