Ce lungime are cel mai scurt râu din lume?

26.10.2020
Ce lungime are cel mai scurt râu din lume?

Cel mai mare râu din Statele Unite ale Americii este Missouri. Puțini sunt cei care știu că paralel cu acesta curge râul Roe. Acesta figurează în cartea Guinness World of Records ca fiind cel mai scurt din lume, cu o lungime totală de 61 de metri.

Roe face legătura între Giant Springs, unul dintre cele mai mari izvoare de apă proaspătă din SUA și de pe Terra, și fluviul Missouri.

„Vinovați” de titlul pe care l-a dobândit râul Roe au fost profesoara Susan Nardinger și elevii clasei a V-a de la școala elementară ”Lincoln” din Great Falls, statul Montana. Aceștia, împreună cu fostul jucător de fotbal american Dallas Neil, au listat timp de 11 ani (1989-2000) râul Roe în Cartea Recordurilor, la categoria „cel mai scurt râu din lume”.

Râul Roe nu îngheață niciodată în timpul iernii

Precedentul record era deținut de râul D River din statul american Oregon, care măsura 134 de metri în lungime. Ulterior, în Guinness World of Records nu a mai figurat această categorie de recorduri.

Din Giant Springs, locul de unde izvorăște Roe, se scurg zilnic aproape 568.000 metri cubi de apă proaspătă, ceea ce înseamnă un debit de 6,6 m cubi pe secundă.

La începutul secolului XIX, un anume căpitan Clark, care participa la o importantă expediție, spunea la acea vreme că Giant Springs este cea mai mare fântână pe care a văzut-o vreodată. De altfel, el a notat în jurnalul personal că „apa era limpede și de un albastru ireal”, potrivit NBC Montana.

O caracteristică a râului Roe este că temperatura sa se menține la 12 grade Celsius pe toată durata anului. Din acest motiv,  râul nu îngheață niciodată iarna. De asemenea, unele studii ale oamenilor de știință americani au relevat faptul că trebuie să treacă 50 de ani pentru ca apa infiltrată în solul din Little Belt Mountains să străbată acviferul Madison.

De aici, apa țâșnește cu putere către suprafață prin Giant Springs, ajungând apoi rapid în fluviul Missouri.

Foto: NBC Montana

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot