Ce mâncau oamenii acum 5.000 de ani? Ce s-a găsit în stomacul lui Ötzi, Omul Ghețurilor?
Pe data de 19 septembrie 1991 în Munții Alpi s-a descoperit, în mod accidental, una dintre cele mai vechi mumii de pe „Bătrânul Continent”. Este vorba despre Ötzi, Omul Ghețurilor, un corp de bărbat mumificat ce a trăit acum circa 5.300 de ani.
Meniul oamenilor de acum 5000 de ani
Cadavrul a fost găsit în Munții Alpi în apropierea graniței dintre Austria și Italia la 3.210 metri altitudine într-un ghețar din Alpii Ötztal. Mumia era extrem de bine păstrată, astfel că Ötzi avea inclusiv îmbrăcămintea, încălțămintea și armele de corp din acea vreme. Adevărate dovezi istorice care au atras arheologi din toate colțurile lumii.
Conform oamenilor de știință, cadavrul s-a conservat atât de bine întrucât a fost acoperit de zăpadă la scurt timp după moarte, şi apoi de gheaţă. Când a fost descoperit, în anul 1991, Ötzi a fost expus la soare şi vânt doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?
Daterea cu carbon a stabilit că Omul Ghețurilor, care a murit la vârsta de 46 de ani, a trăit acum circa 5.000 de ani, între 3.350 şi 3.100 î. de Hr. Acesta nu avea măselele de minte și, deși avea nenumărate carii, Ötzi a murit cu toți dinții în gură.
Ce a mâncat la ultimele mese?
Cercetătorii au analizat ce a consumat Omul Ghețurilor la ultimele două mese. Acesta ar fi mâncat terci de grâu, rădăcini, carne de capră neagră și de căprioară şi legume. În stomacul mumiei au fost descoperite mai mult de 30 de tipuri diferite de polen, provenite din mâncarea şi apa consumate, dar şi din aer. Acesta ar fi murit în luna aprilie, în urma unei răni provocată, cel mai probabil, de o săgeată.
E adevărat că cea mai veche epavă din istorie a fost descoperită în Marea Neagră?