Ce mașină îți permiți? Cât ar trebui să cheltui pe o mașină?

25.04.2022
Ce mașină îți permiți? Cât ar trebui să cheltui pe o mașină?

Mașina reprezintă un mijloc de transport, o modalitate de a te deplasa din punctul A în punctul B. În ultimii ani, automobilul a devenit mai mult de atât și poate evidenția, în mod corect sau nu, statutul social al unei persoane. În România, sunt destul de mulți oameni care au mașina mai scumpă decât casa în care locuiesc, din dorința de a se face remarcați în viața publică. Totuși, câți bani ar trebui să dăm pe un automobil?

Toți pasionații de mașini visează să dețină un Mercedes, BMW, Audi etc., însă puțini își permit așa ceva. În mod surprinzător, pe străzile patriei noastre circulă foarte multe autovehicule de acest gen, majoritatea dintre ele fiind la mâna a doua.

Analiștii financiari au atras atenția românilor că este bine să își achiziționeze un automobil în funcție de veniturile pe care le dețin și pe care le încasează lună de lună. Totodată este indicat să se țină cont și de riscurile de pe piața muncii și să ia în calcul posibilitatea că ar putea rămâne fără serviciu la un moment dat.

Ce mașină să îți cumperi în funcție de venitul pe care îl încasezi?

Potrivit datelor statistice, în România, la fiecare mașină nouă înmatriculată există alte trei second-hand care sunt înscrise. Doar 11% din mașinile înmatriculate în România sunt Euro 6, 12% sunt Euro 5. Totodată 50% dintre mașinile aflate în circulație în țara noastră sunt Euro 3 și Euro 4, dintre care Euro 3 reprezintă 20%. Mai sunt și cele din categoria Euro 1, care reprezintă 11% din mașinile care circulă în România, fiind considerate cele mai periculoase deoarece poluează cel mai mult mediul înconjurător.

În România avem prea multe mașini, prea vechi, o infrastructură proastă și o situație financiară care nu justifică aceste achiziții, a spus economistul Iancu Guda, la Digi24.

Potrivit economistului, dacă o persoană circulă mai puțin de 1.000 de kilometri pe lună, nu este indicat să își cumpere o mașină, fiindcă este mai avantajos financiar să meargă cu mijloacele de transport în comun sau cu taxi. Cu toate acestea, dacă intenționează să își achiziționeze un automobil este indicat să țină cont de bugetul familiei sau de cel personal.

În primul rând, trebuie să-ți cumperi o mașină al cărei preț este egal cu veniturile anuale ale familiei, -10% dacă o cumperi cu banii jos sau -20% dacă o cumperi pe credit și mai scazi 5% pentru fiecare copil. Ai venituri anuale de 20.000 de euro pe familie, vrei să cumperi o mașină pe credit, ai doi copii? Scazi -20%, -10%, deci rămâi cu 14.000 de euro, maxim.

Dacă-ți cumperi o mașină pe credit, e important să ai rata lunară de maximum 10% din veniturile familiei. Prețul mașinii nu trebuie să depășească 10% din avuția familiei, adică tot ce ai acumulat minus datorii.

Dacă cumperi o mașină pe credit, jumătate să fie credit, jumătate să fie cash. Sunt foarte multe explicații psihologice. Când cumperi cu o sumă consistentă cash, jumătate din prețul mașinii, cu banii jos, ești mai atent la detalii, îi simți. Ai economisit, ai făcut un efort.

Deci trebuie să fim atenți la trei repere: să avem nevoie, să ne permitem și jumătate să fie pe credit, jumătate cash, a afirmat Iancu Guda, potrivit sursei citate mai sus.

Așadar, atunci când vă decideți să cumpărați o mașină, țineți cont de aceste aspecte, pentru a nu avea probleme financiare după aceea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot