Realizarea principală a lui Mihai Viteazul a fost unirea Munteniei, Transilvaniei și Moldovei sub autoritatea sa, într-o tentativă de a consolida poziția principatelor românești în fața amenințării otomane. Cu toate acestea, unirea a fost una de scurtă durată și a fost întreruptă după moartea domnitorului, în anul 1601, când cele trei principate au fost din nou separate și au rămas sub dominația otomană.
Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Târgu de Floci, o localitate din Țara Românească. Acesta a trăit o perioadă plină de evenimente tumultoase atât în plan intern, cât și extern. Caracterul său puternic l-a făcut să urce repede pe scara socială, însă perioada tinereții a fost una grea.
Potrivit istoricilor, una dintre primele sale îndeletniciri a fost cea de comerciant de vite. Acest lucru l-a făcut să colinde țara în lung și în lat, reușind astfel să învețe limba turcă. Ulterior, acesta s-a reprofilat și a început să facă tranzacții comerciale cu bijuterii. Averea domnitorului român creștea de la o zi la alta și, la un moment dat, ajunsese să aibă sub stăpânire 44 de sate. Era o situație remarcabilă, având în vedere că un boier obișnuit avea, în acea perioadă, 8-9 sate sub stăpânire în Țara Românească.
Domnia lui Mihai Viteazul a fost marcată de lupte politice intense, alianțe și rivalități, și a fost întreruptă de intervenția otomană care l-a înlăturat de la putere. Cu toate acestea, domnitorul român a rămas în istoria românilor datorită eforturilor sale de a lupta împotriva ocupației otomane și de a încerca să unească principatele românești sub un singur lider.
Mihai Viteazul a introdus unele reforme administrative în principatele pe care le-a condus, existând încercări de a consolida puterea centrală și de a crea un sistem de guvernare mai eficient. Din păcate, din cauza instabilității politice și a opoziției interne, multe dintre aceste reforme nu au putut fi implementate pe deplin.
Chiar și așa, el a fost un susținător al culturii și religiei ortodoxe în principatele românești. A încurajat preoții și intelectualii ortodocși și a sprijinit Biserica Ortodoxă în eforturile sale de a menține tradițiile și credințele religioase.
Foto: pressone.ro