Termenul de fus orar se referă la ora locală a unei regiuni sau a unei țări. Ora locală dintr-un fus orar este definită de decalajul său (diferența) față de timpul universal coordonat (UTC), timpul standard mondial.
Ora UTC se schimbă cu 1 oră înainte și înapoi, corespunzând unei diferențe de 1 oră în timpul solar mediu pentru fiecare 15 grade la est sau la vest de meridianul principal (0 ° longitudine) în Greenwich, Londra, Regatul Unit. Decalajul este exprimat fie ca UTC- sau UTC + și numărul de ore și minute.
Dacă fiecare fus orar ar fi distanțat la o oră, ar exista 24 în lume. Cu toate acestea, frontierele reale de pe harta fusului orar au fost trasate pentru a se potrivi atât cu frontierele interne, cât și cu cele internaționale și rareori se potrivesc exact cu longitudinile de 15 grade.
De asemenea, Linia internațională de date (IDL), creează 3 fusuri orare și mai multe fusuri orare sunt la doar 30 și 45 de minute distanță. Acest lucru face ca numărul total de fusuri orare din întreaga lume să fie mult mai mare.
Regiunile care folosesc ora de vară (DST) modifică numele și ora fusului orar în perioada DST. Cuvintele „lumina zilei” (daylight) sau „vară” (summer) sunt apoi de obicei incluse în numele fusului orar. Zonele care nu folosesc ora de vară rămân pe fusul orar standard tot anul.
De exemplu, California folosește ora de vară a Pacificului (PDT) în perioada DST, însă ora standard a Pacificului (PST) rămâne tot restul anului.
Există nouă fusuri orare conform legii în SUA și în teritoriile sale. Cu toate acestea, adăugarea fusurilor orare din două teritorii minore americane nelocuite, Insula Howland și Insula Baker, aduce numărul total la 11 fusuri orare. Aceste două insule fac parte dintr-un grup de 11 insulițe care aparțin de SUA.
SUA are 4 fusuri orare standard. În plus, Alaska, Hawaii și cinci teritorii din SUA au toate propriile lor fusuri orare. Deoarece nici Hawaii și nici cele cinci teritorii nu folosesc ora de vară (DST), există șase fusuri orare DST corespunzătoare.
Întrucât Insula Howland și Insula Baker constituie cele mai vestice mase terestre din lume în raport cu Linia Internațională de Date, făcându-le ultimele locuri de pe Pământ unde există orice dată, uneori li se atribuie un al 12-lea fus orar numit Anywhere on Earth (AoE).
Foto: Pexels.com