Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

18.10.2022
Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai devastatoare din istoria României. Acesta a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 94 de kilometri și a durat aproximativ 56 de secunde. Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tragice din perioada comunistă. În urma seismului, mai multe persoane publice și-au pierdut viața. Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Cum a schimbat marele seism viitorul Capitalei?

cutremurul

Cutremurul cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter a reușit să schimbe total viitorul Bucureștiului. Un oraș care trecuse dintr-o perioadă capitalistă într-una comunistă, o urbe cu mai multe stiluri arhitecturale.

Ceaușescu a considerat că dacă Dumnezeu a putut pune la pământ atâtea clădiri, poate și el, fapt ce-i permitea remodelarea semnificativă a Capitalei, a povestit ulterior arhitectul șef al Bucureștiului în perioada 1977-1983, Alexandru Budișteanu.

La câteva zile după teribilul seism, dictatorul a cerut diferite propuneri de restructurare a centrului orașului, în care să fie amplasate instituțiile supreme ale statului. Apar noi metode de construire a viitoarelor clădiri. Pentru a se reduce la minimum pagubele post-cutremur, blocurile construite aveau un stil simplu, cu o lățime a balcoanelor de maximum 1 metru.

În zonele ultracentrale s-a început studierea unor serii de intervenții pentru ca pe terenurile goale să fie construite clădiri noi. Astfel au apărut construcțiile gri comuniste pe axa bulevardelor Magheru, Bălcescu și Calea Victoriei.

Modul distructiv al lui Ceaușescu a dus la dispariția mai multor clădiri cu importanță istorică, printre care: Biserica Ene sau Cartierul Uranus.

Mai multe cartiere actuale din București au fost modificate ca rezultat al cutremurului, dar și a ambiției lui Ceaușescu:

Ce personalități au murit la cutremurul din 1977?

Conform statisticilor oficiale, au fost peste 35.000 de clădiri afectate direct, iar peste 1.570 de persoane au căzut victime. Cel mai afectat oraș al țării a fost Bucureștiul, loc în care au fost și cele mai multe victime.

Nu doar cetățenii de rând au avut de suferit. Numeroase personalități ale vremii au pierit sub dărâmături, lumea teatrului, filmului și a artiștilor fiind tulburată.

Alte victime au fost:

Foto: Depositphotos.com & Știrileprotv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot