Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în ultimii ani, fiind necesar să se adapteze noilor reglementări în domeniu. Astfel, au apărut mașinile hibride și electrice, care se pare că vor înlocui autovehiculele clasice, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.
Pe piață există, în prezent, tot felul de modele de mașini, cu motoare clasice, hibride și electrice. Dacă despre cele două din urmă se știe că poluează mai puțin, în cazul celor cu motoare cu combustie internă situația este mai complicată. Ce combustibil este mai dăunător pentru mediu? Benzina sau motorina, care poluează mai mult?
Cei mai mulți oameni consideră că motorina poluează mai mult ca benzina, însă lucrurile nu sunt așa de simple. Trebuie precizat că ambii combustibili au un impact major asupra mediului prin emisiile de gaze pe care le produc în momentul arderii.
Dacă se ia în considerare CO2 , motoarele diesel produc emisii mai mici cu aproximativ 10-15% decât un motor pe benzină, însă eliberează o cantitate mai mare de oxizi de azot (NOx) și în special de praf fin, potrivit bio-green.net. Aceste particule fine sunt periculoase pentru sănătatea umană, însă în prezent au fost dezvoltate tot felul de filtre pentru a reduce nivelul acestora.
Așadar, este greu de spus exact dacă motorină poluează mai mult ca benzina, fiindcă mașinile diesel emit mai puțin CO2 decât mașinile pe benzină, dar continuă să emită mai mulți alți poluanți.
Iată ce emite în aer un motor pe motorină:
Iată ce emite în aer un motor pe benzină:
Când vine vorba de poluarea efectivă în cifre, nu există diferențe semnificative între motoarele pe motorină și cele pe benzină. Potrivit specialiștilor în domeniul auto, pentru fiecare litru de benzină consumat sunt emise 2,32 kilograme de dioxid de carbon. De cealaltă parte, pentru fiecare litru de motorină consumat sunt eliberate în atmosferă 2,60 kilograme de dioxid de carbon.
Foto: Pexels.com