Ce poți să vezi în Ciugud, cea mai frumoasă comună din România?
În urmă cu două decenii, Ciugud, o comună situată la aproximativ 10 kilometri de Alba Iulia, era una ca oricare alta din țara noastră, cu școli care stăteau să cadă, fără viață culturală și care deseori rămânea în noroaie și în beznă. Era perioada de pre-aderare a României la Uniunea Europeană.
Acum, însă, se poate lăuda că este cea mai frumoasă și mai cunoscută comună din țara noastră putând rivaliza cu oricare comună din ţări dezvoltate din Europa.
Cum s-a ajuns aici? Ei bine, autoritățile locale au reușit să atragă fonduri europene în valoare de 27 de milioane de euro cu ajutorul cărora au asfaltat toate drumurile, chiar și cele dintre parcelele agricole, au pus la punct rețeaua de apă, rețeaua de canalizare, de gaz și cea electrică și au amenajat numeroase spații verzi. De asemenea, pe unele străzi există acum piste pentru biciclete, în timp ce zonele publice oferă posibilitatea de a te conecta gratuit la internet, scrie libertatea.ro.
Ce poți să vezi în Ciugud, cea mai frumoasă comună din România?
Primarul comunei, Gheorghe Damian, a declarat pentru sursa citată că, în afară de investițiile amintite anterior, iluminatul uliţelor satelor se realizează folosind energie verde, care este produsă de panouri solare şi de o microcentrală eoliană.
„Este un parteneriat între comuna Ciugud şi Politehnica Timişoara, un proiect de un milion de euro finanţat de către Guvernul Norvegiei. Ar mai trebui să plantăm câteva microcentrale ca să ne creştem capacitatea de producţie, iar pe versantul acesta să punem încă un grup de panouri solare, astfel încât să ne producem toată energia electrică necesară pentru consumul instituţiilor publice şi a iluminatului public în întreaga comună”, a precizat Gheorghe Damian, care administrează Ciugudul de aproape 20 de ani.
Edilul a povestit, de asemenea, că, în anul 2000 când a fost ales pentru prima oară primar, veniturile proprii ale primăriei erau de doar 70.000 de lei, el moştenind și o datorie de aproximativ 300.000 de lei.
„Nu ne puteam plăti nici salariile la primărie.Tot timpul ni se tăia curentul la iluminatul publi și, nu aveam bani pentru gaz în şcoli”, își amintește Damian.
Primăria din Ciugud a amenjat, de asemenea, o zonă industrială în care au fost investite zece milioane de euro şi au fost create peste o mie de locuri de muncă. Din afacerile derulate aici, primăria condusă de Gheorghe Damian încasează anual 2,5 milioane de lei.
Planurile autorităților din Ciugud nu se opresc aici. Există un proiect în valoare de două milioane de euro prin care va fi construit un pod peste râul Mureș care va scurta drumul dintre comună și Alba Iulia.
În momentul de față, ciugudenii care lucrează în municipiul de reședință al județului fac naveta, fiind nevoiți să ocolească râul Mureș, ceea ce face ca distanța parcursă să fie de 10 km. Odată construit podul, distanța va fi redusă la doar 3 kilometri.
În ultima vreme, tot mai mulți tineri s-au stabilit în Ciugud atrași fiind de condițiile de trai de aici, de liniștea din zonă, precum și de faptul că distanța până la Alba Iulia este foarte mică. Pentru cei care vor să se mute în Ciugud, trebuie să precizăm că proprietăţile nu sunt deloc ieftine, preţurile pornind de la 30.000 de euro şi ajungând și chiar depăşind 100.000 de euro.
Comuna Ciugud cuprinde şase sate: Ciugud, Drâmbar, Limba, Şeuşa, Teleac și Hăpria. Primele cinci sunt aşezate pe malul stâng al râului Mureş, în timp ce satul Hăpria este poziționat pe podişul Secaşelor. Populaţia comunei a crescut de la an la an, iar în prezent numără 3.200 de suflete, cu circa 500 mai mulţi locuitori comparativ cu acum 10 ani.
Foto: Facebook Primăria Ciugud