De-a lungul ultimilor zeci de ani, România a avut o relație specială cu Statele Unite ale Americii. Vizitele oficiale ale președinților americani la București au fost momente semnificative în consolidarea legăturilor dintre cele două țări. Până acum, doar trei președinți americani au venit la noi în țară într-o vizită oficială: Richard Nixon, Bill Clinton și George W. Bush. Și Obama a trecut prin România, în perioada în care nu era președinte. Rămâne de văzut dacă Donald Trump va veni în cel de-al doilea mandat al său la noi în țară.
Pe data de 2-3 august 1969, președintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, îl vizita pe omologul Nicolae Ceaușescu, în București, într-o întrevedere istorică.
Richard Nixon își dorea extrem de mult să-l cunoască pe Nicolae Ceaușescu, liderul curajos care se opusese invadarii Cehoslovaciei de către trupele sovietice în anul 1968. Totodată, conform analiștilor vremii, Statele Unite ale Americii voiau să facă o breșă în blocul socialist condus de URSS, iar România avea numeroase interese economice. Aceasta era prima vizită a unui preşedinte american în România şi prima vizită intr-o ţară socialistă după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Președintele SUA a avut o serie de activități însă printre cele mai interesante a fost faptul că a mâncat struguri românești în Piața Obor, acolo unde se sărbătorea Ziua Recoltei. Ba mai mult, purtându-se ca un om de rând, Nixon a dat mâna cu toți zarzavagiii, în aplauzele celor prezenți. Totodată, Nixon a admirat și galantarele alimentarelor din zona Obor, desigur, toate pline în timpul vizitei oficiale.
La final, înainte să plece la aeroportul Otopeni, președintele american a rostit celebra frază în limba română „Să trăiască prietenia româno-americană!”.
După decenii de izolare în timpul regimului comunist, România a început să se apropie mai mult de Occident în anii ’90, iar președintele Bill Clinton a vizitat țara în 1997. Vizita lui Clinton a fost una deosebit de importantă, întrucât a avut loc într-un moment în care România încerca să își construiască relații mai strânse cu NATO și Uniunea Europeană. Clinton a subliniat importanța unei Românii democratice și a sprijinit procesul de integrare europeană al țării.
Un alt moment important în relațiile bilaterale a fost vizita președintelui George W. Bush în 2002, un an înainte ca România să devină oficial membru NATO. Vizita lui Bush a fost un semn de sprijin din partea SUA pentru România și pentru eforturile acesteia de a adera la Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, Bush a fost prezent la București în 2007, cu ocazia Summit-ului NATO, unde România a jucat un rol semnificativ în procesul de extindere a Alianței către est.
Pentru o perioadă scurtă, în vremea în care nu era preșdinte, Barack Obama a fost la București. Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a dezvăluit pentru stiripesurse.ro cum a ajuns Obama pe Otopeni.
„A fost în 2005, eu ajunsesem cu doar câteva luni înainte în Bucureşti, eram Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei şi într-o dimineaţă am primit o comunicare în care scria că doi senatori vor ateriza şi, iniţial, s-a spus că vor sta pentru câteva ore. Şi m-am gândit că mai bine m-aş duce la aeroport ca să aflu despre ce este vorba. Unul dintre senatori era un cunoscut de-al meu cu care mai lucrasem înainte şi totodată unul dintre cei mai respectaţi în domeniul afacerilor externe, senatorul Dick Lugar, care acum este pensionar”, a declarant Taplin.
Acesta a continuat: „Cred că, timp de mulţi ani, a fost unul dintre cei mai informaţi membri ai Congresului despre politica externă americană şi despre această regiune, cunoştea România destul de bine şi alte state din regiune. Era însoţit de o persoană de care auzisem, dar despre care nu ştiam multe, pe care nu o întâlnisem niciodată, senatorul Barack Obama”.
Deși a fost președintele Statelor Unite ale Americii din 2009 până în 2017, Obama nu a venit în România.
Este greu de crezut că Donald Trump va veni la București în cel de-al doilea mandat al său. Cu toate că relațiile româno-americane sunt excelente, ele rămân mult sub potențial. Un exemplu ar fi Polonia, cea mai importantă țară din nordul flancului estic NATO. Dovadă, ultimii trei președinți ai SUA au vizitat Polonia de mai multe ori, dar niciodată România. Politologii susțin că liderii din România nu știu încă să puncteze suficient și să-i convingă cu adevărat pe aliații noștri de peste Atlantic de importanța strategică a României. Tocmai de aceea, probabil că Donald Trump nu va veni în următorii patru ani în România.
Foto: Mediafax.ro