Ce produse tradiționale are România înregistrate?

de: Bogdan Andu
14 12. 2022
tradiționale

România are nevoie de promovare intensă la nivel internațional. Chiar dacă suntem conștienți sau nu, produsele românești sunt unice și calitative, dar duc lipsă de promovare. Dacă Italia are mozzarella sau prosciutto crudo, Franța are șampania, vinul de Bordeaux sau brânza brie, România se poate mândri cu doar câteva produse înregistrate internațional. Care sunt produsele tradiționale protejate de legile europene?

Care sunt țările din Uniunea Europeană cu cele mai multe produse protejate?

Produsele protejate înregistrate în Uniunea Europeană se bucură de recunoaștere internațională. Pe lângă acest beneficiu, țara sau regiunea de origine se bucură de exclusivitate. Din punct de vedere legal, în niciun loc de pe Terra nu se poate reproduce produsele respective. Acestea sunt marcate cu codurile DOP sau IGP. Primul desemnează o denumire de origine controlată și al doilea o indicație geografică protejată.

Semne care garantează calitatea, originalitatea produsului cumpărat, cu scopul de a menține un standard ridicat și protejat al locului din care provin.

Iată lista statelor din Europa care au cele mai multe produse înregistrate:

  • Italia. Țara în formă de cizmă domină topul european al produselor cu indicații protejate. Cele 889 de înregistrări le asigură italienilor locul fruntaș. Doar în Italia se pot face Mozzarella di bufalla Campana, Pecorino Romano, Prosciutto di Parma sau tomatele San Marzano;
  • Franța. Hexagonul a reușit înregistrarea unui număr total de peste 760 de produse/alimente. Doar în Franța se poate produce orice tip de Șampanie, brânză Brie sau Camembert de Normandie;
  • Spania. Topul european este completat de Spania, locul în care 389 de produse sunt protejate de legile naționale și internaționale. Jamonul de Teruel, Queso Palmero sau Para de Lleida sunt mărci înregistrate ale ibericilor.

Ce produse tradiționale are România înregistrate?

Comparativ cu marile țări ale continentului, România se clasează în partea secundă a clasamentului. Site-urile de specialitate arată 10 produse tradiționale care au marcă românească. Majoritatea dintre ele se regăsesc la mesele de de zi cu zi ale românilor.

  • Salată cu icre de știucă de Tulcea. Provenit din zona Dunării, acesta a fost înregistrat abia în vara anului 2018;
  • Telemea de Sibiu. Din cele 10 articole, 3 sunt brânzeturi. Telemeaua din Sibiu a fost înregistrată în luna iunie a anului 2018;
  • Magiunul de prune Topoloveni. Primul produs înregistrat de către autoritățile române, abia în anul 2011;
  • Salamul de Sibiu. La nivel național, salamul de Sibiu este cunoscut ca fiind unul de calitate, prețul fiind cel mai important martor. Acesta a fost înregistrat în 2016, iar de atunci se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare și pe plan internațional;
  • Telemea de Ibănești. Oamenii din Județul Mureș sunt mândrii de produsul care i-au făcut recunoscuți chiar și la nivel mondial. Telemeaua de Ibănești a fost înregistrată în primăvara anului 2016;
  • Cârnați de Pleșcoi. La fel ca salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi sunt extrem de cunoscuți pe plan național, iar din 2019 sunt recunoscuți și pe plan european;
  • Cașcaval de Săveni. Botoșaniul este un oraș mândru din Moldova, iar recunoașterea cașcavalului în 2021 le-a adus o plăcere suplimentară;
  • Salată tradițională cu icre de crap. Zona Dunării era recunoscută de preparate gustoase și unice. Autoritățile au reușit să înregistreze celebra salată cu icre de crap în anul 2021;
  • Scrumbie de Dunăre afumată. Tot din Tulcea provine și înregistrarea scrumbiei de Dunăre. Indicația Geografică Protejată i-a fost adusă abia în anul 2018;
  • Novac afumat din Țara Bârsei. Județul Brașov se bucură se exclusivitatea novacului afumat. A fost înregistrat în primăvara anului 2017.

Foto: Magiun-sonimpex.ro & Anamericaninrome.com