Comerțul există de când lumea și pământul. Cunoscut sub denumirea de troc, nu întotdeauna datoriile se achitau în bani, ci se puteau achita și în natură. O mare avuție în urmă cu sute de ani erau caii, mijloace de tracțiune și de transport. Totuși, ce se putea cumpăra în Țările Române în anul 1612 cu un cal?
Care era contextual în Țările Române la începutul secolului al XVII-lea? În luna mai a anului 1600, Mihai Viteazul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. Pe data de 1 noiembrie 1599, la trei zile după bătălia de la Șelimbăr, Mihai Viteazul intră triumfal în Alba Iulia, oraș pe care îl va transforma, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei țări. Acesta era contextul în unele dintre cele mai puțin dezvoltate teritorii din Europa, un loc unde cea mai mare avuție a oamenilor din această parte a „Bătrânului Continent” erau caii.
Datoriile nu se achitau nu în bani, ci in natura. Un document din anul 1592 și adus în atenție de istoricul Iulian Marinescu vorbește despre o gloaba de 12 boi „cu coarnele albe”, care urmează să fie plătită de niște moștenitori care vor „călca hotarârea de moștenire și se vor trage și giudeț”.
Cu un „cal bun” se putea cumpăra un loc de moară, scria istoricul Nicolae Iorga. Gheorghe Ghibănescu nota în „Surete si isvoade XI” că cu patru cai se putea cumpăra o moșie. Același istoric Gheorghe Ghibănescu amintește faptul că în anul 1612 cu un cal se putea cumpara chiar un tigan cu femeia și copiii săi. De menționat că în Țările Române persoanelor de etnie romă erau sclavi sau robi. De altfel, robia a fost desființată abia în anul 1855 în Moldova și în 1856 în Țara Românească.
Românii au fost dintotdeauna mari iubitori de cai. Pe teritoriul țărilor române se furau caii la greu, întrucât erau valoroși. Ba mai mult, până pe la începutul secolului al XX-lea, Bărăganul era numit „țara Hoților de Cai”. De altfel, există și o rasă de cal pur românească. Este vorba despre calul huțul, singura rasă de cabaline arhaică care a supravieţuit până azi pe meleagurile noastre, şi se numără cu mândrie printre cele mai vechi şi mai rare rase de cai din întreaga lume.