Ce reprezintă CUI-ul unei firme și cum se obține acest număr?

08.02.2021
Ce reprezintă CUI-ul unei firme și cum se obține acest număr?

Codul Unic de Înregistrare, pe scurt CUI, este un cod de identificare pe care orice societate comercială îl primește după ce este înscrisă în Registrul Comerțului. Denumirea de CUI s-a modificat începând cu anul 2007 în CIF – Cod de Identificare Fiscală.

Atunci când o societate comercială este înmatriculată se eliberează un certificat de înregistrare în care sunt precizate numărul de ordine din Registrul Comerțului și CUI-ul. Certificatul de înregistrare este eliberat în termen de trei zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

În funcție de tipul firmei, aceasta va fi înscrisă într-unul dintre cele trei registre din care este alcătuit acesta: un registru pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, unul pentru persoanele juridice societăţi cooperative şi societăţi cooperative europene și unul pentru persoane juridice societăţi, companii naţionale şi societăţi naţionale, regii autonome, grupuri de interes economic, etc.

Ce este CUI și ce reprezintă?

Trebuie precizat faptul că numărul de ordine din fiecare registru va avea un indicativ, după cum urmează: „J” – persoane juridice, „F” – persoane fizice autorizate și „C” – întrerpinderile familiale sau cooperative.

De asemenea, va fi menționat codul numeric specific județului în care se află sediul social al respectivei societăți comerciale (de la 1 la 40, 51 şi 52, de exemplu: 08 pentru Braşov, 12 pentru Cluj-Napoca, 13 pentru Constanţa sau 40 pentru Bucureşti), conform Sistemului Informatic al Registrului Unităţilor Teritorial-Administrative (SIRUTA), clasificare folosită de Institutul Naţional de Statistică pentru a înregistra unităţile administrativ-teritoriale.

Acest cod numeric va fi urmat de un număr de ordine (pentru fiecare an numărătoarea va începe de la 1), precum și de anul în care a fost înmatriculată societatea.

În conformitate cu Art. 81 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, înregistrarea fiscală este definită ca fiind activitatea de atribuire a codului de identificare fiscală (cu excepția cazului în care prin lege se prevede altfel se face exclusiv de către organul fiscal central, pe baza declarației de înregistrare fiscală), de organizare a registrului contribuabililor/plătitorilor și de eliberare a certificatului de înregistrare fiscală.

Cum poate fi verificată o firmă după CUI?

Orice societate comercială poate fi căutată și verificată folosind CUI-ul. Această operațiune se poate face online, pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice http://www.mfinante.gov.ro/.

Astfel, pe pagina principală se accesează secțiunea „Informații fiscale și bilanțuri” – categoria „Informații despre instituții publice”, agenții economice, societăți de asigurare, brokeri, ONG-uri. Se selectează apoi una dintre cele două metode de identificare: după nume și județ sau după CUI.

Astfel, se pot afla informații nu doar despre numele firmei, ci și alte informații precum anul înființării respectivei firme sau statutul acesteia în ceea ce privește înregistrarea în scopuri de TVA.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot