Ce reprezintă culorile de pe un steag?
Steagul reprezintă unul dintre cele mai de preț simboluri ale unei națiuni. Acesta este martor al identității naționale și de cele mai multe ori culorile lui semnifică direcția politică a țării. Cel mai vechi drapel care nu a fost niciodată schimbat este al Scoției. Ce reprezintă culorile de pe steag? Care este cea mai utilizată culoare?
Câte state există?
Din punct de vedere al independenței, o regiune se poate numi stat / țară ea însăși, dar pentru a realiza parteneriate internaționale de dezvoltare are nevoie să fie recunoscută de mai multe entități. În prezent există teritorii care sunt autodeclarate țări, dar care nu au fost recunoscute total la nivel internațional.
Astăzi, recunoașterea unui teritoriu ca nou stat este împiedicată de cele mai multe ori de marile puteri care au propriile interese. Cele mai concrete exemple sunt Kosovo, Taiwan, Nagorno-Karabakh sau Transnistria.
Cazul statului Kosovo este cel mai cunoscut. Teritoriu care și-a declarat independența de Serbia în anul 2008 și care este recunoscut doar parțial. Printre cele mai importante state care au recunoscut Kosovo sunt: Franța, Germania, Italia, SUA sau Marea Britanie. La polul opus, România, Spania, China sau Rusia s-au opus.
De ce s-au opus România și Spania? Simplu. Țările care au propriile probleme interne cu anumite minorități tind să nu recunoască independența altor state.
„Eventuala recunoaștere a independenței unilateral declarate de către alte state nu poate fi interpretată ca precedent pentru alte zone și nici ca recunoaștere sau garantare a drepturilor colective pentru minoritățile naționale.” – anunța Parlamentul de la București.
Orice teritoriu care dorește să fie considerat stat din punct de vedere legal și funcțional trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Acestea sunt:
- O populație stabilită;
- Un teritoriu definit;
- Un guvern;
- Capacitatea de a realiza relații cu alte state.
La nivel mondial, sunt recunoscute 195 de țări, dintre care 2 sunt membre observatoare: Sfântul Scaun și Palestina.
Ce reprezintă culorile de pe un steag?
De cele mai multe ori, steagul este reprezentativ pentru direcția politică a unui stat sau semnifică o arie geografică. Cele mai comune culori care sunt prezente pe un steag sunt: roșu, alb, galben, albastru, verde, negru, portocaliu, violet.
- Roșu. Este cea mai utilizată culoare de pe steaguri. Aceasta este un simbol al iubirii și al emoției. În țările europene, roșul este sinonim cu sângele vărsat de către soldați. În Asia, este simbol al norocului;
- Alb. Albul este utilizat pentru a simboliza imparțialitatea și pacea;
- Galben. Simbol al agriculturii în Europa. Galbenul de pe steagul României simbolizează spicul de grâu și puterea agrară a țării;
- Albastru. Utilizat pentru a simboliza atât apa, cât și cerul. Majoritatea țărilor cu ieșire la apă au în componența drapelului această culoare. Cele mai multe dintre ele se află în zona Caraibelor. În Europa, albastru simbolizează cerul;
- Verde. Culoare care simbolizează agricultura, fertilitatea. Este proeminentă în cultura islamică. Se presupune că a fost culoarea preferată a profetului Mohamed;
- Negru. Mister și renaștere. Culoare care simbolizează moartea sau curajul în lupta cu inamicul;
- Portocaliu. Simbolizează creativitatea, puterea, pasiunea. Este predominantă în cultura budistă și hinduistă;
- Violet. Este cea mai rară culoare utilizată pe steag. Există doar patru steaguri (Insula Dominica din Caraibe, Nicaragua, Belize și al doilea steag al Boliviei) care conțin ceva mov în ele. Toate aceste drapeluri au fost adoptate, însă, în ultimii zeci de ani.
Foto: Depositphotos.com