Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

01.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie?

Prima zi a noului an, 1 ianuarie, este una plină de speranțe, în care toți oamenii visează la dorințele neîmplinite. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrat Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, în această dată este sărbătorită Ziua mondială a păcii. Aceasta a fost proclamată de Vatican în anul 1982, iar la începutul fiecărui an Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioșilor din întreaga lume.

Evenimente istorice 1 ianuarie

45 î. Hr. – În Imperiul Roman a intrat în vigoare calendarul iulian drept calendarul civil folosit în societate, stabilind data de 1 ianuarie ca fiind prima zi a noului an.

1432 – A murit Alexandru cel Bun. Acesta a fost domnul Moldovei între anii 1400 – 1432.

1502 – În această zi, Amerigo Vespucci a ajuns în Brazilia, debarcând pentru prima dată în Rio de Janeiro.

1801 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă s-a încheiat Adunarea legislativă a Regatului Marii Britanii și a Regatului Irlandei, hotarandu-se crearea Regatului Unit.

1808 – În Statele Unite ale Americii a fost interzis prin lege importul de sclavi.

1848 – În această zi a intrat în vigoare Convenția dintre Moldova și Muntenia privind desființarea vămii dintre cele două țări, excepție făcând comerțul cu sare. În felul acesta a fost creată o singură piață, protejată de un singur cordon vamal.

1866 – A fost adoptat în România sistemul metric.

1868 – S-a născut Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. Acesta a fost unul dintre cei mai buni prozatori români din istorie. El a decedat în data de 14 decembrie 1946, la vârsta de 78 de ani.

1895 – S-a născut John Edgar Hoover. Acesta a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) timp de 48 de ani, începând cu 10 mai 1924. După el, funcția de director FBI a avut un mandat de 10 ani.

1897 – S-a născut Ana Aslan. Aceasta a fost un reputat medic român, specialist în gerontologie, membru al Academiei Române din 1974, dar și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

1925 – A fost un moment important pentru astronomie, fiindcă americanul Edwin Hubble a descoperit galaxia Andromeda, alta în afară de Calea Lactee.

1959 – În această zi, Fidel Castro și „revoluționarii” săi au preluat puterea în Cuba, îndepărtând regimul condus de Fulgencio Batista.

1993 – Cehoslovacia se scindează în Cehia și Slovacia.

1999 – Moneda euro a fost adoptată ca monedă oficială a Uniunii Europene, în formă electronică (fără bancnote), iar în 2002 acesta devine monedă oficială în 12 țări din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania.

2007 – Bulgaria și România au devenit membre ale Uniunii Europene.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot