Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

01.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 1 mai?

Data de 1 mai este una importantă în calendarul creștin-ortodox, fiindcă sunt sărbătoriți Sfântul Iosif Muncitorul și Ieremia, profet. Această zi este considerată la nivel mondial Ziua Muncii. Trebuie precizat că data reprezintă cea de-a 121-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 1 mai

1359 – Patriarhia din Constantinopol a recunoscut, in această dată, Mitropolia Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș.

1581 – În această zi, Sigismund Bathory a devenit principe al Transilvaniei.

1707 – A fost o zi istorică pe plan mondial, cu puternice influențe in toate sectoarele vieții, fiindcă Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1821 – Deoarece răscoala lui Tudor Vladimirescu devenea o problemă, turcii au intrat în Moldova, la Brăila, și în Țara Românească, la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși mișcarea.

1831 – În această zi, au fost înființate, la București, Arhivele Statului din Țara Românească.

1899 – Compania Bayer a introdus pe piața din Germania aspirina.

1919 – După terminarea Primului Război Mondial, România s-a aflat într-o situație grea după ce guvernele sovietic și ucrainean au adresat autorităților de la București două ultimatumuri prin care le cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1956 – În această zi a luat naștere Institutul de Arheologie din București.

1962 – S-a născut Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută de lumea întreagă ca Maia Morgenstern. Aceasta este una dintre cele mai bune actrițe din România. Rolul care a impresionat pe plan internațional a fost cel al Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Iisus Hristos”, în regia lui Mel Gibson.

1979 – A fost un moment important pentru istoria mondială, fiindcă Groenlanda a devenit provincie autonomă a Regatului Danemarcei.

1991 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, deoarece a intrat în vigoare Acordul de comerț și cooperare comercială și economică dintre România și Comunitatea Economică Europeană/CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană/UE.

1994 – A murit Ayrton Senna da Silva, la vârsta de doar 34 de ani, în urma unui accident pe circuit. Acesta a fost triplu campion mondial la Formula 1, în 1988, 1990, 1991 cu echipa McLaren.

2004 – Uniunea Europeană s-a extins și a primit noi membri: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

2011 – A fost un moment de mare încărcătură religioasă pentru catolicii din întreaga lume, fiindcă Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot