Ce s-a întâmplat azi, 12 iulie?

de: Sorin Florea
12 07. 2021
ceas
Ce s-a intamplat azi, 12 iulie?

Istoria este făcută și scrisă de oameni și consemnează evenimente care merită să fie citite mult timp după ce acestea s-au încheiat. Pe data de 12 iulie au avut loc o serie de fapte, atât pozitive și negative, care și-au lăsat amprenta asupra omenirii.

 Ce s-a întâmplat azi, 12 iulie?

1475 A fost un an important pentru istoria Moldovei, fiindcă Ștefan cel Mare a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei și a obținut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Românești, conducând Moldova timp de 47 de ani, între 1457 și 1504.

1859 Alexandru Ioan Cuza a decis să înființeze o nouă instituție în România numită „Oficiul Central de Statistică Administrativă”. Acest oficiu este precursorul actualului „Institut Național de Statistică” (INS). Funcționarea acestui organ administrativ se realizează pe principiile autonomiei, confidențialității, transparenței, relevanței, proporționalității, deontologiei statistice și raportului cost/eficiență.

1909 S-a născut Constantin Noica la Vitănești, în Teleorman. În decursul vieții, acesta a fost filosof, poet, eseist, publicist și scriitor și a fost făcut post-mortem, în anul 1990, membru al Academiei Române. A murit pe 4 decembrie 1987, la Sibiu.

1937 Are loc o expoziție mondială de artă la Paris, iar Pablo Picasso și-a expus opera „Guernica” pentru prima dată în fața oamenilor. Pablo Picasso a fost unul dintre cei mai mari pictori ai omenirii. Când sunt scoase la licitație, tablourile sale sunt vândute, în prezent, pe zeci de milioane de euro.

1960 Nigeria, Volta Superioară, Coasta de Fildeș, Ciad, Africa Centrală și Congo au reușit să obțină independența față de Franța. Puternicul stat european a avut multiple interese economice în acele regiuni și a acceptat cu greu să se retragă, însă situația politică după cel de-Al Doilea Război Mondial a făcut ca lumea să arate cu totul altfel.

2014 A murit Emil Bobu. Acesta a fost un comunist înflăcărat, fiind membru PCR încă din anul 1945. Nicolae Ceaușescu l-a numit consilierul lui, în anul 1972, iar în perioada 1973-1975 a fost ministru de Interne. Potrivit raportului Comisiei Tismăneanu, acesta a participat la genocidul împotriva națiunii române, iar după anul 1989 a fost condamnat la închisoare pe viață. Un an mai târziu, pedeapsa i-a fost schimbată în 10 ani de detenție, dintre care a făcut doar 7. După ce a ieșit din penitenciar, pe motive medicale, acesta a dus o viață retrasă și a murit în urma unui atac cerebral la Spitalul Universitar din București.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org