Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

12.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

De-a lungul timpului, pe data de 12 septembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat dezvoltarea societăților. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 septembrie

490 î. de Hr. – La această dată grecii au reușit să îi învingă pe perși în Bătălia de la Maraton.

1609 – Englezul Henry Hudson a început, la această dată, să exploreze râul Hudson. În felul acesta au fost puse bazele viitoarei colonizării olandeze a regiunii, actualul stat New York.

1659 – În această zi a început răscoala antiotomana, după ce oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea a cucerit Giurgiul și Brăila.

1848 – Elveția a devenit stat federal după ce a adoptat o nouă Constituție.

1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu. Acesta a fost un scriitor, ziarist și prozator român, membru al Academiei Române. Ion Agârbiceanu a murit pe data de 28 mai 1963, la vârsta de 80 de ani.

1919 – A fost dat un decret prin care s-a înființat Universitatea Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu.

1919 – Consiliul Dirigent al Transilvaniei a decis în favoarea reformei agrare și a introducerii votului universal.

1920 – A fost folosit pentru prima dată steagul cu cinci inele, la Anvers, la Jocurile Olimpice de vară.

1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Benito Mussolini a fost salvat de forțele naziste din arestul la domiciliu impus de autoritățile italiene.

1944 – La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse). Se mai prevedea ca Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace. Armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie, potrivit Wikipedia.org.

1949 – Theodor Heuss a devenit, în această zi, primul președinte al Republicii Federale Germania.

1959 – La această dată s-a lansat misiunea spațială sovietică, numită „Luna 2”. Aceasta a fost prima navă care a atins suprafața lunară.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot