Ce s-a întâmplat azi, 13 decembrie?

13.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 decembrie?

Ziua de 13 decembrie este cea de 347-a zi a calendarului gregorian și a 348-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 18 de zile.

Există diverse teorii despre motivul pentru care numărul 13 este considerat un număr cu ghinion. De-a lungul istoriei, atât numărul 13, cât și ziua de vineri au fost considerate cu ghinion, așa că combinate ghinionul este mărit.

Ce s-a întâmplat azi, 13 decembrie?

1642 – Abel Tasman, un explorator și comerciant olandez, a ajuns pe coasta Insulei de Sud din Noua Zeelandă și a numit-o Staten Landt. Tasman a fost, de asemenea, primul european din istoria înregistrată care a pășit în Tasmania. Tasman a revendicat insula pentru coroana olandeză. Numele statului insular din Australia a fost dat după numele exploratorului.

1795 – Un meteorit s-a prăbușit în Wold Newton din Yorkshire, Anglia. Maiorul Edward Topham era proprietarul terenului unde a aterizat obiectul spațial. Astăzi, acesta este expus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

1921 – Pactul celor patru puteri a fost semnat în timpul Conferinței de la Washington de către Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și Franța, stipulând că toți semnatarii vor fi consultați în cazul unei controverse între doi dintre ei cu privire la „orice chestiune din Pacific”.

1937 – Armata imperială japoneză a capturat Nanjing, China, în timpul războiului chino-japonez, ducând la Masacrul de la Nanjing, în care s-ar putea să fi fost uciși până la 300.000 de chinezi.

1941 – România și Ungaria au declarat război Statelor Unite.

1972Apollo 17 a fost ultima misiune a Statelor Unite de aselinizare. A fost, de asemenea, a șasea și ultima oară când oamenii au aterizat pe Lună.

2001 – A avut loc un atac terorist asupra parlamentului indian. 15 persoane, inclusiv teroriști, au fost ucise în timpul atacului.

2002 – Ziua de 13 decembrie a fost declarată Ziua etniei tătare din România. Această zi amintește de proclamarea Republicii Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan.

2003 – Saddam Hussein, al cincilea președinte al Irakului, a fost găsit ascuns într-o gaură camuflata din pământ și a fost capturat de forțele americane lângă Tikrit, Irak. Operațiunea militară care a dus la capturarea lui s-a numit Operațiunea Zori Roșii. Ulterior, el a fost predat guvernului interimar irakian. După un proces în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității, a fost executat la 3 ani de la capturarea sa în decembrie 2006.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot