În data de 13 februarie este celebrată Ziua Internațională a Radioului. Această zi are o semnificație deosebită pentru oamenii, fiindcă, de-a lungul timpului, s-au născut și au decedat mai multe personalități și au avut loc tot felul de evenimente cu impact major asupra vieții.
1633 – În această zi, Galileo Galilei a ajuns la Roma pentru a asista și a se apăra la procesul său în fața Inchiziției.
1668 – Portugalia a fost recunoscută ca stat independent de către Spania.
1785 – A murit Marcu Giurgiu, cunoscut și sub pseudo-numele de Gheorghe Crișan sau Crișan. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1784. Ceilalți doi au fost Horea și Cloșca.
1849 – A fost un moment important pentru istoria românilor, fiindcă, în această dată, delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna a înaintat împăratului Franz Joseph, „Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina”. Prin acest act se cerea recunoașterea națiunii române.
1853 – Doctorul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa. Un moment istoric pentru istoria medicinei.
1856 – A fost o zi istorică pentru toată lumea, fiindcă au fost deschise oficial lucrările Congresului de Pace de la Paris, care au pus capăt Războiului Crimeii.
1880 – S-a născut Dimitrie Gusti. Acesta este considerat fondatorul sociologiei românești. Gusti a fost, în decursul vieții, sociolog, etnolog, istoric, filosof, voluntarist și etician. El a decedat în data de 30 octombrie 1955, la vârsta de 75 de ani.
1895 – În această zi a fost brevetat Cinematograful Lumiere. Acesta a fost un aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Potrivit datelor consemnate, prima proiecție publică comercială a avut loc în data de 28 decembrie 1895, la Paris.
1931 – India are o nouă capitală oficială din această dată, New Delhi.
1945 – În această zi, orașul Budapesta, Ungaria, a fost eliberat de ocupația fascista.
1960 – Franța a detonat prima sa bombă nucleară, devenind astfel o putere globală nucleară.
1988 – Au fost deschise oficial Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary, Alberta, Canada.
Foto: Wikipedia.org