Ce s-a întâmplat azi, 14 octombrie?

14.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 octombrie?

Ziua de 14 octombrie este cea de-a 287-a zi a calendarului gregorian și a 288-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 78 de zile.

În această zi, în anul 1465, orașul Bucureşti a fost atestat documentar ca reşedinţă domnească a voievodului muntean Radu cel Frumos (1462-1478). Aşezarea fusese atestată documentar pentru prima data la 20 septembrie 1459, într-un act emis de Vlad Ţepeş, domnitorul Țării Românești,

În anii 1558-1559, la Curtea Veche (foto mare) a fost construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaş de cult din Capitală păstrat în forma sa iniţială.

Ce s-a întâmplat azi, 14 octombrie?

1802 În Țara Românească are loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Unda de șoc s-a resimțit în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Cutremurul a ținut 2 minute și 30 de secunde.

1851 Paul Julius Reuter înființează la Londra Agenţia de presă Reuters, cea mai importantă agenţie de ştiri din Marea Britanie şi una dintre cele mai apreciate din lume.

1863 Alfred Nobel patentează metoda de obţinere a nitroglicerinei. Chimist, inventator și om de afaceri suedez, Nobel a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele premii care îi poartă numele.

1900 Apare „Interpretarea viselor”, cartea lui Sigmund Freud care a pus bazele unei noi ştiinţe: psihanaliza.

1916 Are loc lupta de la Podul Jiului, în timpul campaniei din anul 1916 a participării României la Primul Război Mondial. (27 august 1916-7 mai 1918, 9-11 noiembrie 1918).

1918 Este constituit Consiliul Naţional Român din Bucovina, sub conducerea lui Iancu Flondor, care formulează dorinţa unirii Bucovinei cu România.

1933 Germania hitleristă se retrage de la convorbirile pe seama dezarmării și părăsește Liga naţiunilor.

1944 Masacrul de la Moisei – trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa.

1947 Căpitanul Chuck Yeager, membru al US Air Force, zboară la bordul unui avion supersonic – model Bell X-1, devenind primul om care depășește viteza sunetului.

1964 Pastorul american de culoare, Dr. Martin Luther King, luptător pentru obținerea pe cale non-violentă de drepturi pentru populația afro-americană, devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

1968 Are loc prima transmisiune live din spaţiul cosmic, realizată în timpul misiunii Apollo VII.

2001: Forţele armate ale Statelor Unite şi cele ale Marii Britanii încep campania de bombardare a taberelor Al-Quaeda din Afganistan.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot