Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

15.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 aprilie?

Data de 15 aprilie reprezintă cea de-a 105-a zi a calendarului gregorian. În întreaga lume, astăzi, este sărbătorită Ziua mondială a artei, în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Acesta a afirmat la un moment dat: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu”. 

Evenimente istorice 15 aprilie

1452 – S-a născut Leonardo da Vinci. Acesta este considerat cel mai de seamă geniu al umanității, excelând în toate domeniile în care a activat ca pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Da Vinci a murit pe data de 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

1755 – A fost anul în care britanicul Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”, după 9 ani de muncă.

1779 – Astronomul francez Charles Messier a descoperit o galaxie spirală la 68 de ani-lumină distanță de Terra.

1865 – A murit președintele american Abraham Lincoln, după ce fusese împușcat cu o zi înainte. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte după decesul lui Lincoln.

1912 – A fost anul în care s-a scufundat Titanicul, la ora la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din păcate, doar 770 de persoane au supraviețuit dintre cei 2.227 de pasageri, plus echipaj, aflați la bord.

1918 – Casa lui Ion Creangă din Iași a fost declarată muzeu, devenind astfel prima casă memorială din România.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aviația britanică a atacat cu 83 de bombardiere Turnu Severin. Totodată, are loc un nou atac aerian devastator asupra Bucureștiului, în urma căruia Universitatea este distrusă parțial.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații britanici au eliberat deținuții din lagărul de concentrare Bergen-Belsen.

1964 – A avut loc Plenara lărgită a CC al PCR în care se stabilește că este nevoie de un comunism național, susținând independența României față de socialismul internațional.

1989 – A vut loc Tragedia de pe Hillsborough, când o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, a dus la moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

2019 – Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în urma căruia acoperișul și turla principală s-au prăbușit.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot