Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

15.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 15 martie?

Data de 15 martie este una specială în calendarul mondial, fiindcă în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice, care au marcat lumea. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea timpului, însă, aici, în redactorii shtiu.ro le readuc în evidență.

Trebuie precizat că această dată este cea de-a 74-a zi a calendarului gregorian. La nivel mondial este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, dar și Ziua Internațională Împotriva Violenței Poliției. Totodată, Ungaria celebrează Ziua Națională.

Evenimente istorice 15 martie

44 î. de Hr. – Marcus Brutus l-a asasinat pe împăratul Gaius Iulius Caesar.

1493 – Cristofor Columb a revenit în Spania, după prima sa călătorie în America.

1767 – S-a născut Andrew Jackson. Acesta a fost cel de-al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, din 1829 până în 1837. Jackson a murit pe 8 iunie 1845, la vârsta de 78 de ani.

1781 – A fost un an important pentru astronomia mondială, fiindcă francezul Pierre Méchain a descoperit trei galaxii spirale Messier 98, Messier 99 și Messier 100.

1876 – A apărut la București, pentru prima dată, ziarul „Timpul”, deținut de Partidul Conservator. La acesta au lucrat mari personalități ale României, printre care Mihai Eminescu, Ion Slavici și I.L. Caragiale.

1892 – A fost anul în care a fost înființat clubul de fotbal englez Liverpool FC. De la fondarea sa, echipa a câștigat cel mai mare număr de Cupe UEFA, Supercupe ale Europei și Cupe ale Ligii.

1906 – A fost înființată compania Rolls Royce. Aceasta este una dintre cele mai luxoase companii de automobile din lume.

1917 – Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a abdicat de pe tronul Rusiei. Ulterior, acesta a fost asasinat, împreună cu întreaga sa familie, de către bolșevici la ordinul lui Lenin.

1939 – În România a fost decretată mobilizarea generală, după ce armata hitleristă a invadat Cehoslovacia.

1940 – A murit Nae Ionescu. Filozoful s-a născut pe 16 iunie 1890, la Brăila, și a influențat gândirea mai multor intelectuali din perioada aceea, precum Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Vulcănescu.

1964 – Reprezentativă masculină de handbal a României a devenit pentru a doua oară campioană mondială, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22, în Cehoslovacia.

1991 – A luat naștere Fundația Europeană Nicolae Titulescu cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula și întreține interesul pentru viața și activitatea diplomatică a acestuia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot