Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

16.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

Ziua de 16 decembrie este cea de 350-a zi a calendarului gregorian și a 351-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 15 de zile.

La 16 decembrie 1773, în SUA a avut loc unul dintre evenimentele cheie ale Revoluției Americane. Boston Tea Party a fost un punct culminant al protestelor împotriva Legii Ceaiului și cu privire la amploarea autorității parlamentului britanic asupra coloniilor britanice americane, inclusiv noi taxe, inclusiv una pe ceai, disputa principală a coloniștilor a fost „fără impozitare fără reprezentare”, ceaiul.

Aceasta a fost o modalitate de a protesta împotriva reprezentării coloniilor în guvernul britanic. În urma deciziei oficialilor din Boston care au refuzat să returneze în Marea Britanie trei nave cu ceai taxat, un grup de coloniști s-au urcat pe nave și au distrus ceaiul aruncându-l în portul Boston.

Ce s-a întâmplat azi, 16 decembrie?

1707 – Ultima erupție a Muntelui Fuji. Cel mai înalt vulcan din Japonia a erupt pentru ultima dată în ceea ce este cunoscut sub numele de Erupția Hōei. Erupția a durat 17 zile.

1907 – Africa de Sud – Mișcarea Etiopiană. Britanicii erau foarte îngrijorați de mișcarea etiopienă din Africa de Sud. Această mișcare a avut ca slogan „Africa de Sud pentru negri” și scopul ei era abolirea stăpânirii britanice. Cel mai radical grup de rebeli a fost tribul Zulu.

1916 – Rasputin, călugărul care exercitase o influență puternică asupra familiei regale ruse, a fost ucis de un grup de nobili conduși de prințul Felix Yusupov și de marele duce Dmitri Pavlovici.

1938Regele Carol al II-lea înființează organizaţia politică Frontul Renaşterii Naţionale (F.R.N.).

Carol al II-lea

1955 – Regina a deschis noi clădiri în centrul Aeroportului Londrei (redenumit Aeroportul Heathrow), parte dintr-un nou complex conceput pentru a gestiona un număr tot mai mare de pasageri aerieni.

Aeroportul Londra (Heathrow) a fost deschis inițial în 1946, dar noile clădiri făceau parte dintr-o extindere planificată. Aeroportul Heathrow are acum cinci terminale și este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, cu peste 65 de milioane de pasageri pe an.

1967 – Generalul de Gaulle din Franța încuraja Quebecul să se separe de restul Canadei. Newport Daily News a explicat: „În timp ce practic toți francezii educați au învățat engleza ca o chestiune de necesitate, orice număr de lideri canadieni britanici știau puțin sau deloc franceză – cultura canadiană era aproape exclusiv britanică și americană, cu aproape o picătură de franceză”.

1971 – Sfârșitul războiului indo-pakistanez. Al treilea conflict major dintre cele două țări a fost luptat din cauza sprijinului Indiei pentru Războiul de Eliberare din Bangladesh. Războiul s-a încheiat abia după 13 zile și odată cu crearea statului independent Bangladesh.

1989 – Începe Revoluția Anticomunistă la Timișoara.

1991 – Independența Kazahstanului. Țara din Asia Centrală a fost ultima republică sovietică care și-a declarat independența.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot