Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

16.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 ianuarie?

De-a lungul timpului, omenirea a fost influențată fie în mod pozitiv, fie în mod negativ de evenimentele care au avut loc în data de 16 ianuarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru, dar și sărbătorirea Sf. Mc. Pevsip și cei împreună cu el.

Evenimente istorice 16 ianuarie

27 î. de Hr. – A avut loc unul dintre cele mai importante momente din istorie, cu consecințe majore în anii care au urmat. Senatul roman i-a acordat lui Gaius Julius Caesar Octavianus titlul de Augustus, marcând, în felul acesta,  începutul Imperiului Roman.

1547 – Marele Duce Ivan al IV-lea al Moscovei, cunoscut în istorie și ca Ivan cel Groaznic, a devenit primul țar al Rusiei. În felul acesta a fost înlocuit Marele Ducat al Moscovei, vechi de 264 de ani.

1605 – În această dată a fost publicată prima ediție a „El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes”, la Madrid, în Spania.

1632 – A avut loc o ședință de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor. Medicii au analizat corpul unui criminal executat prin spânzurare, pe nume Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”. Rembrandt a reușit să picteze evenimentul, în același an, opera artistică având numele “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1707 – A fost un moment istoric, fiindcă Parlamentul scoțian a ratificat Actul de Unire, deschizând în felul acesta drumul juridic pentru crearea Marii Britanii.

1909 – Exploratorul Ernest Shackleton a găsit, în această zi, Polul Sud magnetic al Pământului.

1945 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania era aproape de capitulare, iar în această dată, Adolf Hitler s-a mutat în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1965 – În această zi reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă. Cele două țări au o relație tot mai apropiată.

1969 – A fost un moment urmărit de aproape toată lumea când navele spațiale sovietice „Soyuz 4” și „Soyuz 5” au reușit prima andocare a aeronavelor spațiale cu echipaj pe orbită. Totodată, a fost efectuat primul transfer de echipaj de la un vehicul spațial la altul și singura dată când un astfel de transfer a fost realizat cu o plimbare în spațiu.

2000 – A avut loc o clipsă totală de Soare. Fenomenul s-a văzut cel mai bine în SUA, Canada și toată America de Sud.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot