Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

16.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

Pe data de 16 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Nicolae din Mezov, Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 136-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 mai

1770 – La această dată, Maria Antoaneta, în vârstă de 14 ani, s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, în vârstă de 15 ani.

1812 – S-a încheiat războiul ruso-turc (1806 – 1812), iar la București a fost încheiată pacea, în urma căreia Basarabia a revenit Rusiei.

1881 – La Berlin, în Germania, a fost pus în funcțiune primul tramvai electric din lume de către compania germană Siemens & Halske.

1891 – A murit Ion C. Brătianu. Avea 69 de ani. Acesta a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție” care l-a îndepărtat pe Alexandru Ioan Cuza și l-a adus în țară pe Carol I. Ion C. Brătianu fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, dar și cel de-al 14-lea premier al României.

1911 – A murit Gheorghe Manu. Acesta a fost un important om politic, fiind cel de-al 17-lea premier al țării. A deținut funcția de Președinte al Consiliului de Miniștri între 1889 și 1891.

1920 – Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d’Arc, care a căpătat statutul de sfântă.

1929 – La această dată a avut loc, la Hollywood, în California, Statele Unite ale Americii, prima ediție a Premiilor Oscar.

1972 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă la această dată a fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă.

1975 – Japoneza Junko Tabei a devenit prima femeie, din lume, care a urcat pe muntele Everest.

1980 – La vârsta de 57 de ani, a murit Marin Preda. Acesta a fost unul dintre cei mai mari scriitori români. Autorul unor romane precum „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Delirul” s-a remarcat nu doar ca un mare narator, ci și ca un opozant al regimului comunist.

1990 – În această zi, în România a fost înființat Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

1990 – A apărut prima societate pe acțiuni din România, după căderea comunismului.

2005 – În Kuwait s-a dat o lege prin care femeile au primit, pentru prima dată în istorie, dreptul la vot și le oferea posibilitatea de a candida la funcții politice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot