Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

17.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 17 mai?

Pe data de 17 mai sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfinții apostoli Andronic și Iunia, Sfântul mucenic Solohon  și a celor împreună cu el sfinții mucenici Pamfilon, cuvioșii părinți și frați Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam din Meteora.

Totodată, astăzi, sunt celebrate Ziua Internațională de Luptă Împotriva Homofobiei și Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 137-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 17 mai

1395 – La această dată a avut loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante din istoria Țării Românești. Trupele noastre au reușit să învingă oastea otomană.

1655 – Jamaica a fost ocupată de către englezi.

1792 – A luat naștere bursa de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. Drept urmare, lumea financiară s-a schimbat complet și a intrat într-o nouă eră.

1808Napoleon Bonaparte a hotărât anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.

1814 – A intrat în vigoare Constituția Norvegiei, iar prințul danez Christian Frederik a fost ales rege, de către Adunarea Constituantă norvegiană.

1901 – A avut loc una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de către grecul Valerios Stais. Acesta a găsit Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

1914 – Principatul Monaco a trecut sub autoritatea austriacă.

1940 – Germania a cucerit capitala Belgiei, Bruxelles, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1980 – În Coreea de Sud au avut loc demonstrații majore pentru democratizarea țării, iar, drept urmare, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile a avut loc masacrul de la Gwangju.

1983 – Liban și Israel au semnat un acord în prezența Statelor Unite ale Americii, prin care trupele israeliene erau retrase de pe teritoriul libanez.

1990 – A fost o zi istorică, fiindcă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

1995 – Jacques Chirac a devenit președintele Franței, după ce anterior fusese 18 ani primarul Parisului.

1995 – Constantin Lăcătușu a fost primul român care a reușit să urce pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot