Ce s-a întâmplat azi, 18 august?

18.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 18 august?

Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 18 august, în anul 1934, Al Capone, unul dintre cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920-1930, este transferat la închisoarea federală din Alcatraz pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone, pe numele lui adevărat Alphonse Gabriel Capone, a fost conducătorul unei mari rețele de crimă organizată intitulată „Chicago Outfit”.

Cel supranumit „Scarface” din cauza cicatricilor pe care le avea pe față, a dominat lumea interlopă din Chicago, obținând venituri din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri.

În anii regimului Prohibiției în SUA, a obținut bani din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție.

Shtiu.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante evenimente care au avut loc într-o zi de 18 august.

Ce s-a întâmplat azi, 18 august?

1227 Moare Ginghis Han, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile.

1572 La Paris are loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franţei şi Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se aşteaptă o reconciliere dintre protestanţi şi catolici.

1657 Se stinge din viaţă Mitropolitul Moldovei Varlaam (nume de botez Vasile Moţoc), autorul „Cazaniei” sau „Cărţii româneşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română.

1812 Bătălia de la Smolensk. Cu mari pierderi, oastea lui Napoleon Bonaparte înving armata rusă condusă de Mihail Kutuzov.

1850 Moare scriitorul Honoré de Balzac, unul dintre cei mai prolifici prozatori; sub titlul generic „Comedia umană”, în aproape o sută de romane şi nuvele, a descris cu o inegalabilă forţă creatoare tabloul societăţii franceze sub Restauraţie, creând caractere şi situaţii general valabile; formula romanescă impusă de Balzac, caracterizată prin îmbinarea dintre observaţia realistă, analiza psihologică şi descrierea minuţioasă, a reprezentat un moment de cotitură în evoluţia romanului (n.20.05.1799).

1858 Moare, la Iaşi, lăutarul Barbu Vasile, cunoscut sub numele de Barbu Lăutaru (foto jos). Staroste al breslei lăutarilor ieşeni, Barbu Lăutaru este mai mult o legendă a muzicii româneşti, lipsind datele referitoare la biografia sa; din mărturii ale vremii se ştie că Franz Liszt, aflat la Iaşi, în 1847, a rămas impresionat de măiestria artistică a lăutarului român (n.1780).

1868 Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul, analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse solare totale în Guntur, India.

1883 Se naște Mihai Ciucă, medicul de numele căruia se leagă realizarea primelor vaccinuri antiholerice, eradicarea malariei şi realizarea primului centru de malarioterapie din România (m.20.02.1969).

1916 Bulgaria atacă Dobrogea românească. Ofensiva trupelor bulgare începe chiar înainte ca declarația de război să fie înaintată ministrului României la Sofia. În vara lui 1916, România intră în război de partea Antantei împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei și Turciei (Puterile Centrale).

1920 Este ratificat al 19-lea amendament al Constituţiei SUA care garantează dreptul la vot al femeilor.

1934 Al Capone, unul dintre cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920-1930, conducătorul unei mari rețele de crimă organizată intitulată „Chicago Outfit”, este transferat la închisoarea federală din Alcatraz, pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

1940 Cea mai grea zi (n.n. – în germană Härtesten Tag, în engleză The Hardest Day) din Bătălia Angliei  (10 iulie-31 octombrie 1940). Acesta este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele tabere suferă cele mai mari pierderi.

1941 Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal şi a handicapaţilor.

1948 Este adoptată „Convenţia privind regimul navigaţiei pe Dunăre” şi Protocolul-anexă, la sfârşitul conferinţei privind regimul navigaţiei pe Dunăre (Belgrad, 30 iulie-18 august). Principiul fundamental al Convenţiei îl constituie respectarea dreptului popoarelor de a dispune de bunurile lor, în conformitate cu interesele lor, regimul stabilit prin convenţie aplicându-se părţii navigabile a Dunării de la Ulm la Marea Neagră, urmând braţul Sulina, cu acces la mare prin Canalul Sulina.

1960 Începe în SUA comercializarea pastilelor contraceptive.

1969 Se încheie festivalul de muzică de la Woodstock, la care au participat artiști de referință în muzica rock ai anilor ’60. Se estimează că aproximativ 400.000 de tineri au fost prezenți la ceea ce a devenit cel mai mare concert rock al deceniului.

1991 Începe puciul de la Moscova împotriva preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov, care este arestat de liderii GKCP. Se zvonea atunci că armata va demola Casa Albă, clădirea guvernamentală, și va termina definitiv cu perestroika. În timp ce Gorbaciov era reținut în Crimeea, Elțin se cățăra pe un tanc T-72 și vorbea mulțimii nelinistite, câștigând simpatia moscoviților.

1998 Moare Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (născut Iosif Segal) , creatorul „Seratelor muzicale” la TVR. Între scrierile sale remarcam: „Seismograf muzical”, „Majestatea sa muzica”, „Muzica si zgomotul lumii”); (n. 15.02.1933, Iași).

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot