Pe data de 2 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.
1740 – S-a născut Marchizul de Sade. Acesta a fost un aristocrat francez, care a rămas în istorie pentru activitatea sa sexuală violentă, astfel apărând termenul de „sadism”. Marchizul de Sade a stat nu mai puțin de 32 de ani în penitenciare și azile, iar pe data de 2 decembrie 1814 a decedat, la vârsta de 74 de ani.
1816 – S-a născut Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și a militat toată viața pentru Unirea Principatelor Române. Rosetti a decedat pe data de 8 aprilie 1885, la vârsta de 68 de ani.
1821 – S-a născut Ion C. Brătianu. Acesta a fost cel de-al 14-lea premier al României. Activitatea sa politică este scrisă cu litere mari în istorie, fiindcă a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție”, care l-a îndepărtat de pe tronul țării pe Alexandru Ioan Cuza și a facilitat aducerea lui Carol I. Ion C. Brătianu a murit pe 16 mai 1891, la vârsta de 69 de ani.
1881 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii au recunoscut independența de stat a României.
1896 – Guglielmo Marconi a primit patentul pentru invenția sa, denumită, ulterior, radio.
1918 – În timpul Primului Război Mondial, nu mai puțin de șase nave americane au fost scufundate de către submarinul german U 151.
1924 – Pentru prima dată în istorie, Congresul SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.
1952 – La această dată a început guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
1953 – A avut loc un eveniment istoric, fiindcă s-a desfășurat, la Westminster, ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.
1979 – Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Polonia, țara sa natală, aceasta fiind prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară comunistă.
Foto: Wikipedia.org