Pe data de 2 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Ciprian și Iustina. Această dată reprezintă cea de-a 275-a zi a calendarului gregorian și a 276-a zi în anii bisecți. Trebuie precizat că până la finele anului mai sunt doar 90 de zile.
1187 – La această dată Saladin a cucerit Ierusalimul, punând capăt in felul acesta domniei creștine de 88 de ani asupra orașului. Evenimentul va declanșa cea de-a treia cruciadă.
1746 – Trei nave de război franceze, Duc d’Orléans, Phénix și Lys, s-au scufundat în apropiere de India, în urma unui ciclon. Potrivit datelor oficiale, au murit aproximativ 1200 de membri ai echipajelor.
1752 – În Anglia și în zonele ocupate de ei a fost introdus calendarul gregorian.
1869 – S-a născut Mahatma Gandhi. În decursul vieții, acesta a fost avocat, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Numele său complet a fost Mohandas Karamchand Gandhi. El a murit în date de 30 ianuarie 1948.
1875 – A murit Petrache Poenaru. Acesta a fost un inventator român, care a primit un brevet pentru invenția primului stilou cu butoi de cerneală în anul 1827. Din păcate, designul nu a fost niciodată perfecționat și a avut defecte majore: fluxul de cerneală nu era reglementat și obiectul de scriere fie rămânea fără cerneală, fie se usca. Cu toate acestea, Petrache Poenaru a fost membru titular al Academiei Române.
1938 – A murit Alexandru Averescu. Acesta a fost mareșal și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Totodată, Averescu a fost cel de-al 24-lea premier al României.
1954 – La Conferința de la Londra, în această zi, s-a hotărât reînarmarea Republicii Federale Germania și aderarea sa la NATO.
1966 – La această dată a fost publicat în România decretul Consiliului de Stat pentru întreruperea sarcinii, semnat de Chivu Stoica.
1984 – A fost un moment istoric pentru astronomia mondială, fiindcă cei trei cosmonauți sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov și Oleg Jurjewitsch Atkow au revenit după 237 zile pe Pământ, după ce au stat atâta timp la bordul stației spațiale Salyut 7.
Foto: Wikipedia.org