Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

22.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

Pe data de 22 iulie, cea de-a 203-a zi a calendarului gregorian și a 204-a zi în anii bisecți, au avut loc de-a lungul timpului foarte multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Redactorii shtiu.ro vi le prezintă pe cele care au modelat lumea.

Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

1456 Voievod al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a rămas în istoria Principatelor Române datorită luptelor cu turcii. În acest an, a reușit o victorie importanta la Belgrad, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cel care cucerise Constantinopolul. Drept urmare, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara ca  „atletul cel mai puternic – unic – al lui Hristos”.

1946 A fost un deosebit de important pentru omenire, fiindcă a fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta este o instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. Instituția a început să funcționeze, efectiv, de la 7 aprilie 1948. România este membru al OMS din 1948. În prezent 193 de state fac parte din această instituție. Rolul OMS este de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Printre prioritățile instituției sunt incluse bolile transmisibile, HIV/SIDA, Ebola, Malaria, COVID-19 și tuberculoză. Totodată, vizează diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea, nutriția și alimentația sănătoasă, abuzul de substanțe.

Sediul OMS de la Geneva

1951 S-a născut Patriarhul Daniel sau, altfel spus, Preafericitul Părinte Daniel, la Dobrești, Bara, Timiș.  La naștere numele său a fost Dan Ilie Ciobotea. Acesta este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după ce a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007.

2009 A fost un an important pentru iubitorii de astronomie, deoarece a avut loc cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Aceasta a durat 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. Potrivit specialiștilor în domeniu, o viitoare eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

2011 Din păcate, la această dată, 77 de oameni au murit în urma a două atacuri teroriste din Norvegia. Evenimentele au fost comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot