Ziua de 23 august, a 235-a zi a calendarului gregorian și a 236-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au schimbat cursul istoriei.
La 23 august 1944, România iese din alianța cu Puterile Axei, trecând de partea aliaților. Armata sovietică se află deja pe teritoriul țării în momentul în care Mareșalul Ion Antonescu, conducător al statului, este arestat în urma loviturii de stat organizate de regele Mihai I al României.
Acestea instaurează un guvern condus de Constantin Sănătescu, care a decis trecerea de partea Aliaților din Al Doilea Război Mondial.
Armistițiul cu Aliații a fost semnat trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944, „în termeni impuși aproape în întregime de Uniunea Sovietică”, ca o consecință, între altele, și a faptului că aceasta își desfășurase forțele armate pe tot teritoriul României.
Shtiu.ro trece în revistă și alte evenimente care au avut loc într-o zi de 23 august.
1346 Are loc Bătălia de la Crécy, din Războiul de 100 de ani, care se soldează cu victoria englezilor asupra Franţei. Au fost utilizate pentru prima dată armele de foc în Europa.
1595 Are loc Bătălia de la Călugăreni pe apa Neajlovului. Armata otomană condusî de Sinan Pasa, este înfrântă de oastea română în frunte cu Mihai Viteazul.
1752 Moare Grigore al II-lea Ghica, domn al Ţării Moldovei (1726-1748) şi al Ţării Româneşti (1733-1735 şi 1748-1752), ctitor al mănăstirilor Frumoasa (Iaşi) şi Pantelimon (Bucureşti).
1833 Sclavia este abolită în coloniile britanice.
1914 Japonia, aliata Angliei, declară război Germaniei. şi bombardează Qingdao, China. Conflictul european devine mondial.
1939 Este semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic (Pactul Ribbentrop-Molotov). Ca urmare a acestui act, România este obligată să cedeze Uniunii Sovietice, în 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord.
1942 Al Doilea Război Mondial – Are loc Bătălia de la Stalingrad (21 august 1942 – 2 februarie 1943). A reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de neglijare și brutalitate față de populația civilă.
1944 Ca urmare a refuzului generalului Antonescu de a încheia armistiţiul cu aliaţii, Regele Mihai îl destituie și îl arestează, numind în schimb un guvern militar condus de generalul Constantin Sănătescu.
1947 Parlamentul român ratifică Tratatul de pace de la Paris (semnat la data de 10.02.1947) dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate. României i se recunoşteau drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia şi nordul Bucovinei rămâneau anexate URSS-ului.
1956 Are loc inaugurarea Bibliotecii Centrale de Stat din România (azi Biblioteca Naţională din Bucureşti). Primul său director a fost Angela Popescu-Brediceni.
1973 Ilie Năstase devine primul lider mondial din istoria clasamentului ATP, poziţie păstrată timp de 40 de săptămâni. A câștigat 58 de turnee de simplu, între care două de Grand Slam: US Open (1972) și Roland Garros (1973). Pentru echipa României de Cupa Davis Năstase a disputat 146 de meciuri de simplu și de dublu.
1983 Are loc prima transmisie color a Televiziunii Române, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională. În 1983, România rămăsese singura ţară din Europa care încă transmitea doar în alb-negru, după ce şi Albania trecuse la transmisia semnalului color de televiziune.
1997 Guvernul ratifică Acordul–Cadru de cooperare financiară între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).
2005 Forţele israeliene încep evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.
Foto: Wikipedia