Pe data de 24 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua europeană a parcurilor. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 144-a zi a calendarului gregorian.
1819 – La această dată, nava cu aburi pe nume „SS Savannah” a plecat din Georgia, Statele Unite ale Americii, spre Liverpool, Marea Britanie, traversând pentru prima dată în istoria omenirii Oceanul Atlantic.
1844 – Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul care îi poartă numele de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Textul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.
1875 – Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu, alături de alți oameni au înființat Partidul Național Liberal.
1883 – A fost o zi istorică în Statele Unite ale Americii, fiindcă podul Brooklyn, de peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.
1903 – În această zi a fost inaugurat castelul Pelișor. Acesta a fost construit din dorința lui Carol I și a fost pe timpul verii reședință pentru principii moștenitori.
1908 – În prezența regelui Carol I al României a fost prezentată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.
1915 – Italia a declarat război Austria-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.
1962 – A fost o zi istorică, fiindcă astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.
1976 – În această zi avioanele supersonice Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.
1990 – A luat naștere, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.
2011 – La vârsta de 79 de ani a murit Fănuș Neagu. În decursul vieții, acesta a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, membru al Academiei Române.
Foto: Wikipedia.org